Novosti

14/07/2014

Grad Pula napravit će sve kako bi se smanjili efekti poplave

Nakon rekordne količine padaline koja je jutros zadesila šire pulsko područje, stanje na terenu se postupno normalizira i voda se polako povlači sa svih ugroženih mjesta. Prema posljednjim podacima u samo jedno jutro u Puli je palo više padalina nego u tri ljetna mjeseca te 10 posto ukupne godišnje količine padalina. Pulski gradonačelnik Boris Miletić, u pratnji zapovjednika javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudiom Karlovićem, danas je obišao gradska područja koja su najteže pogođena poplavama. Na području prigradskog naselja Veli Vrh Miletić je zahvalio svim službama Pula Herculanee i pulskim vatrogascima na naporu koju su od ranog jutra uložili u sanaciji poplavljenih područja.

"Mjerodavne službe od ranog su jutra na terenu i veliko im hvala na tome. Na području Pule pala je enormna količine oborina u kratko vrijeme koje sustav odvodnje naprosto ne može apsorbirati. Dugoročno rješenje ovog problema je nastavak investiranja u izgradnju sustava oborinske i fekalne kanalizacije u koja su već uložena znatna sredstva. Određena područja u samom centru grada koja su ranijih godina plavila, ovoga puta nisu i određeni pomaci su vidljivi, prvenstveno zahvaljujući očišćenom kanalu Pragrande i novom kanalu oborinske odvodnje Dolinka - Valdebek koji se trenutno gradi", kazao je Miletić dodavši kako će Grad Pula kao i uvijek do sada napraviti sve kako bi se smanjili efekti poplave.

Pulu je pogodila vjerojatno rekordna količina padaline u posljednjih nekoliko godina pa je tako prema nekim podacima palo i do 170 mm kiše po četvornom metru što je neuobičajeno puno za ovaj period godine, posebno s obzirom da višegodišnji prosjek oborina u srpnju po četvornom metru iznosi 48 mm za područje Pule.

Zapovjednik JVP Pula Klaudio Karlović naveo je kako su vatrogasne ekipe intervenirale 50-ak puta te kako je 8 ekipa još uvijek angažirano na terenu te kako su im u pomoć priskočili i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Pula i Vodnjan.

Voda se s većine područja povlači i stanje se normalizira, a djelatnici interventnih ekipa Pula Herculanee podizali su kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode. Obilna kiša stvarala je velike bujice koje su nosile velike nanose zemlje, lišća, šljunka u čije su čišćenje odmah po prestanku oborina krenule i jedinice Čistoće.