Novosti

16/07/2014

Svjetleći divovi" promijenili noćnu vizuru Grada

U sklopu festivala audio-vizualne umjetnosti Visualia, kao dio velikog finala po prvi su put na pulskom noćnom nebu osvijetljeni "Svjetleći divovi".

U sklopu ovoga projekta, osam velikih Uljanikovih dizalica osvijetljeno je RGB led reflektorima koji mijenjaju boju i na taj način stvaraju specijalne efekte za posebne događaje. Na  osam dizalica je ukupno postavljeno 46 Phillipsovih reflektora, koji teže 40-ak kilograma, imaju 64 neovisna pixela i mogu  proizvesti 16 tisuća različitih boja.

Ideju i dizajn rasvjete osmislio je Dean Skira, a aplikaciju projekta rasvjete ostvaruje tim tvrtki Skira d.o.o. i Lumenart d.o.o. iz Pule, uz pomoć tehničke potpore djelatnika Uljanika, preciznije uz veliku potporu i suradnju rukovoditelja održavanja dizalica Uljanika, Miljenka Flegara.

"Svjetleći divovi" ostat će u trajnom vlasništvu Pule, a rasvjetne će se scene, ovisno o prigodi (Dan grada, Dan državnosti i slično), moći prilagođavati. Osvjetljavanjem dizalica visokih 100 metara, koje već svojom monumentalnošću privlače poglede i domaćih i turista, dobit će se nova noćna vizura grada, noćni teatar, kako je rekao Skira, a stvorit će se i nove mogućnosti promocije Pule, Istre i Hrvatske.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić objasnio je zašto je Grad odmah podržao ovaj projekt: "Mislim da su dvije ključne riječi važne za realizaciju ovoga projekta - kreativnost i zajedništvo. Na vrlo kreativan i poseban način dobili smo atrakciju koja sada postaje razlog za dolazak u Pulu, poseban izgled Pule koji će utisnuti jedinstven doživljaj. Zajedništvo podrazumijeva slogu i zajednički rad i trud od dizajnera, tehničkog osoblja, programera, gospodarstvenika i sponzora te svih ostalih bez kojih ne bi bilo moguće odraditi ovako veliki projekt".

Projekt je nastao uz pomoć Turističke zajednice Pula, Grada Pule, Uljanika te Arenaturista koji je, osim Ministarstva turizma, Kamgrada i Unilinea, najveći donator projekta. Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna kuna s PDV-om.