Novosti

28/07/2014

Film "Broj 55" apsolutni pobjednik 61. Pulskog filmskog festivala

Velika Zlatna Arena za najbolji film ovogodišnjeg 61. Pulskog filmskog festivala pripala je filmu "Broj 55" Kristijana Milića, koji je ujedno i apsolutni pobjednik festivala. Ratna akcija osvojila je u totalu osam Zlatnih arena (montaža, specijalni efekti, maska, scenografija, kostimografija), uključujući one za najbolji film, režiju i scenarij. Objašnjenje žirija, u sastavu producentica Amra Bakšić Čamo, glumica Nataša Dorčić glumica, montažerka Ivana Fumić, filmski kritičar Nick Holdsworth i redatelj Antonio Nuić, glasi da je film "produciran po najvišim profesionalnim standardima i daje autentičan i emotivan prikaz stvarnog događaja iz domovinskog rata".

Publika je s prosječnom ocjenom od 4,68 dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu "Šegrt Hlapić" redatelja Silvija Petranovića.

Zlatnim Arenama nagrađene su Areta Ćurković za najbolju žensku ulogu i Anita Matić Delić za najbolju sporednu žensku ulogu iz fima "Happy Endings". Petom Zlatnom Arenom u karijeri nagrađen je glumac Ivo Gregurević za ulogu Ive, u kategoriji glavne muške uloge, dok je Igor Kovač osvojio Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu za ulogu Josipa, obje uloge iz filma "Kosac". Filmu "Kosac", točnije snimatelju Branku Linti pripala je Zlatna Arena za kameru, a Zlatna Arena za glazbu Luki Zimi za film "Zagreb Cappuccino" redateljice Vanje Sviličić. Film "Zagreb Cappuccino" također ima najboljeg debitanta 61. Pule a to je snimatelj Danko Vučinović kojemu je pripala "Nagrada Breza". Hrvatsko društvo filmskih kritičara najboljim filmom ovogodišnje Pule drži film "Kosac" Zvonimira Jurića koji je ovjenčan ovogodišnjim Oktavijanom.

U konkurenciji međunarodnog programa Zlatna Arena za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Betonska noć" redateljice Pirje Honkasalo dok je kao najbolji kratkometražni film nagrađen "Uljana svjećica" redatelja Hua Weia.

Publika je glasovanjem dodijelila diplome iz Programa Dizalica filmu Samo ni za čije oči, iz Programa Pulica filmu Karstenovi i Petrini zimski praznici, za najbolji dugometražni te filmu Zec i jelen za najbolji kratkometražni.

Žiri mladih filmofila u sastavu: Mihaela Cenkovčan, Matija Drniković, Nika Petković, Mateja Posedi, Nada Savić, Sabina Softić, Niko Sučić, Filip Zadro dodijelio je diplomu za najbolji kratki film iz Hrvatskog programa redatelju Ivanu Sikavici za film Ko da to nisi ti.

Svečanom dodjelom nagrada ovog je vikenda završilo još jedno izdanje Pulskog filmskog festivala.