Novosti

04/08/2014

Pula kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Na protekloj 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule koja je održana u petak 1. kolovoza 2014. godine je donesena odluka o kandidaturi Pule kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine čime. Ova inicijativa Europske unije čiji je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju, vijećnici su jednoglasno prihvatili i izrazili nadu kako će se Pula kvalitetno za to pripremiti. Vijećnici su podržali i prijedlog izmjene Odluke o određivanju imena i trgova u Puli čime će tri lokacije u gradu dobiti imena istaknutih ličnosti. U spomen na začetnika pulskog filmskog festivala poznata serpentina kraj Arene nosit će naziv Uspon Marijana Rotara, stube koje povezuju Boškovićev uspon s Vergerijevom ulicom na Monte Zaru imenovat će se u Stube Branka Črnca - Tuste, u spomen na prerano preminulog pjevača rock glazbe, a po pjevaču Sergiu Blažiću čoseru zvat će se zelena površina u Krležinoj ulici.

Vijećnici su također usvojili izvještaje o radu trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pule za 2013. godinu te su prihvatili ciljane izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Pule. Dosadašnjoj ravnateljici Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević vijećnici su povjerili još jedan mandat, a donesena je i odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Pule.

Sjednica Gradskog vijeća započela je vijećničkim pitanjima pa je tako Gordanu Ferenčić zanimalo što je Grad poduzeo kako bi se spriječile poplave za vrijeme jačih padalina kao što je nedavno bio slučaj. Direktor Herculeanee Igor Stari odgovorio je kako je nedavno Pulu zadesula ogromna količina kiše koja je padala u veoma kratkom razdoblju i sustav jednostavno nije bio u mogućnosti primiti tu silnu vodu. "Unatoč tome centar grada ovoga puta nije plivao, što je ranije bio slučaj te se pozitivni pomaci vide. Tome je pridonio očišćen i rekonstruiran kanal Pragrande ali i radovi na izgradnji kanala Dolinka - Pragrande koji su upravo u tijeku", kazao je Stari. Vera Radolović pitala je što je Grad učinio kako bi građanima osigurao nesmetan prolaz gradskoj plaži na Stoji te zašto do sad nije donesena Deklaracija protiv svih obilka diskriminacije. Pročelnik UO za komunalni sustav i imovunu Grada Damir Prhat kazao je kako je žičana ograda otklonjena čime se osiguran siguran prilaz dok je gradonačenik Pule Boris Miletić odgovorio kako će se o Deklaraciji odlučivati najvjerojatnije već na sljedećoj sjednici Gradksog vijeća. Vijećnik Radenko Ognjenović pitao je gradonačelnika kada će početi izgradnja bazena olimpijskih dimenzija u Puli. Miletić je odgovorio da će se bazen izgraditi u ovom mandatu, a o veličini će odlučiti gradsko vijeće i građani Pule. Vijećnik Janko Žužić pitao je gdje je nestalo pulsko kulturno ljeto, na što mu je gradonačelnik Boris Miletić odgovorio da u Puli godišnje ima 1000 različitih manifestacija, napomenuo je da je program u Areni manje izdašan nego ranije, no, pojasnio i da se diljem Pule svake večeri odvijaju različite manifestacije. Ipak, kazao je da nedostaju sponzori koji bi sponzorirali veći broj manifestacija, a da velike koncerte u Areni naprosto nije moguće pokriti ulaznicama jer je broj posjetitelja ograničen. Rekao je i da se Pula po broju stanovnika ne može mjeriti s puno većim metropolama gdje se organiziraju takvi koncerti, te dodao da je Pula za sada itekako prepoznata kao festivalska destinacija. Smatra da bi se posjetitelje takvih festivala trebalo prijateljski dočekati, no da se Pula u konačnosti mora odlučiti koji tip turizma želi razvijati.