Novosti

07/08/2014

Otvaranje izložbe "Baron Gautsch" u Puli

Danas je Povijesnu i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu održana konferencija za novinare povodom otvorenja izložbe "Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata" i postavljanja umjetničke instalacije u pulskom Parku mladenaca. Spomenuta izložba središnji je događaj ljetne sezone projekta "1914. - Puna je Pula". 

Na konferenciji se novinarima prvo obratio pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica. Istaknuo je važnost ovog projekta i potrebu kulture da bude kvalitetna i razumljiva svima. Riječ je potom preuzela pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber kazavši kako je Pula programsko središte u Hrvatskoj obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata zahvaljujući projektu Puna je Pula 1914, ustanovama, udrugama i pojedincima koji su se na inicijativu Grada i Županije umrežili kako bi kreirali preko 30 kulturno umjeničkih, znanstvenih i edukativnih programa kojima se Pula pridružila europskim gradovima u obilježavanju stogodišnjice početka I. Svjetskog rata. "Tome u prilog idu i povijesne činjenice poput one koju vežemo uz potonuće parobroda Baron Gautsch koji je odnio prve civilne žrtve Velikog rata. Zahvaljujući suradnji Ministarstva kulture i Pomorskog i povijesnog muzeja Istre izvršene su brojne istraživačko zaštitarske ekspedicije na zaštićenoj lokaciji potonuća parobroda Gautsch na kojima su prikupljeni brojni predmeti a koji će biti prezentirani javnosti 12.08.2014. u Pomorskom i povijesnom muzeju Istre u Puli.", dodala je Jasmina Nina Kamber.

Ravnatelj Muzeja Gracijano Kešac rekao je da je Baron Gautsch jedan od tri nova projekta po pitanju produkcije, i temeljna okosnica projekta koji traje do 2018. godine.

S pričom parobroda Baron Gautsch okupljene je upoznala autorica izložbe i kustosica Katarina Pocedić. Parobrod je izgrađen 1908. godine, i služio je kao glavna veza južnog Jadrana s ostatkom Europe. Plovio je linijom Trst-Kotor. Početkom rata počeo je evakuirati civile i prevoziti vojnike. U jednoj od takvih plovidbi Baron Gautch je između Rovinja i Brijuna naletio na podvodnu minu. Prema zadnjim informacijama, na brodu je bilo gotovo dvostruko više ljudi od predviđenog broja putnika. Smatra se prvom većom žrtvom Prvog svjetskog rata.

Izložbom će se pokazati povijesni pregled tragedije. Posjetitelji će moći vidjeti staro oružje, plakate, tehničke karakteristike broda i ilustracije o nesreći. Prikazat će se dva dokumentarna filma. Izložba će završiti dugim popisom poginulih putnika.

Osim izložbe, u pulskom Parku mladenaca bit će postavljena umjetnička instalacija ponajboljeg hrvatskog dizajnera  Mauricia Ferlina. Instalacija je duga  sedam i visoka preko 2 metra.  Izložba Baron Gautsch otvara se 12. kolovoza.