Novosti

13/08/2014

Otvorena izložba "Baron Gautsch" na Kaštelu

U sklopu programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, sinoć je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu, kao središnji događaj projekta "1914. - Puna je Pula/Pola gremita", svečano otvorena velika izložba "Baron Gautsch: Prva žrtva Prvog svjetskog rata (1914. - 2014.)", i to pred nekoliko stotina zainteresiranih građana.

 Točno prije sto godina, 13. kolovoza 1914. u 14.45 sati, kao prva žrtva Prvog svjetskog rata, putnicima prekrcani austrijski parobrod "Baron Gautsch" udario je u podvodnu minu na lokaciji između Brijunskog otočja i Rovinja, šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini i za sedam minuta nestao s morske površine povukavši na dno više od 330 ljudi.

Uz brojne uzvanike iz društvenog života grada i županije, svečanost su nastupom uveličali Puhački orkestar grada Pule koji je svirao skladbe iz salona "Barona"i istarski etno sastav iz Kopra Vruja. Uz autoricu izložbe Katarinu Pocedić koja je okupljene goste uvela u povijesnu priču "Barona Gautscha", nazočnima se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić. On je ustvrdio kako ovakve izložbe imaju veliku vrijednost u očuvanju uspomene na prvi svjetski rat, no u isto vrijeme ratove treba ostaviti u muzejima i galerijama i okrenuti se mirnoj, europskoj budućnosti.

Izložbu je svečano otvorila gošća iz Beča, Ingrid Pfeiffer, praunuka jednog od putnika koji je čudom preživio ovu veliku pomorsku tragediju.