Novosti

18/08/2014

Međunarodni program Athene Festivala u Puli

Od 9. do 12. rujna ove godine Grad Pula i Arheološki muzej Istre bit će domaćini Athene Festivala, međunarodnog projekta čiji je cilj uspostavljanje dijaloga i kulturne suradnje te revitalizacije i valorizacije antičkih kazališta grčkog i rimskog nasljeđa na Sredozemlju između četiri europska partnera. Partneri koji zajedno surađuju od svibnja 2013. godine su Pokrajinska vlada Burgosa (Španjolska), Udruga za razvoj Pokrajine Burgos (Španjolska), Grad Lecce (Italija) i Arheološki muzej Istre (Hrvatska). Projekt će trajati do travnja 2015. godine, a u gradovima partnerima će biti izvedene iste kulturne manifestacije.

Pula će u sklopu festivala ponuditi svoje antičke teatre - Arenu i Malo rimsko kazalište te će tokom četiri dana gledatelji moći izabrati program prema svojim željama i uroniti u mješavinu kultura, događaja i doživljaja koje Athene Festival nudi.

Prvoga dana Athene Festivala u Puli će se nakon 1500 godina ponovo održati Spectacvla Antiqva,povijesni spektakl koji prikazuje borbe gladijatora u drevnom Amfiteatru, dok se 10. rujna održava predstava "Lazurd,el Viaje a travà©s  del agua".Riječ je o plesnoj predstavi inspiriranoj putovanjima i granicama, a govori o suprotnostima između sjevernih i južnih kultura.Četvrtak, 11. rujna donosi poslasticu za ljubitelje baleta, pod nazivom "Dal'Italia con amore" dolazi nam Balletto del Sud koji predstava novu verziju baleta "Carosello italiano". Na kraju Athene Festivala u Puli će ponovno oživjeti Malo rimsko kazalište, omiljeno mjesto Puljana koji su nekada u njemu gledali razne glazbeno scenske nastupe, ali i šetali, odmarali i uživali u njegovoj ljepoti, i koje se restaurira ne bi li uskoro zabljesnulo u još većem sjaju. Program u petak 12. rujna, predviđa koncert domaćih glazbenika Darija Marušića i etno skupine Veja.