Novosti

29/08/2014

Obalni kolektor počinje s radom u rujnu

Na današnjoj  konferenciji za novinare direktor Pula Herculanee Igor Stari i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Robert Cvek najavili su puštanje u rad novoizgrađenog obalnog kolektora, kao i buduće projekte vezane uz fekalnu odvodnju u gradu.

Igor Stari je istaknuo kako se dio fekalnih voda već slijeva u spomenuti kolektor, a do kraja rujna ove godine planirano je korištenje punog kapaciteta, dakle u sljedećih mjesec dana će čak 90% fekalnih voda iz grada biti preusmjereno na kolektor umjesto u pulsku rivu. Preostalih 10% sanirat će se izgradnjom punog profila kanala fekalne odvodnje Pragrande koji će se protezati između zgrade Croatia Osiguranja i Pošte Pula- centralnog ureda na Danteovom trgu.

"Puštanjem u rad novog obalnog kolektora kvaliteta vode u Pulskom zaljevu drastično će se poboljšati, a primjeri Splita i ostalih obalnih gradova nakon ugradnje kolektora govore nam da vidna poboljšanja možemo očekivati već u prvih godinu dana. Problem čišćenja mulja na dnu Pulskog zaljeva također je jedan od predstojećih projekata koji će se realizirati", najavio je Stari.

Cvek je u ime Grada Pule zahvalio građanima na strpljenju i naglasio kako realizacija jednog projekta ove veličine nije moguća preko noći, no u ovome trenutku se kraj definitivno nazire i vrlo brzo možemo očekivati prve rezultate rada obalnog kolektora.

Investicija sanacije fekalne odvodnje u Gradu Puli i gradnja obalnog kolektora vrijedna je ukupno 250 milijuna kuna od čega je uloženo oko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dijelom iz državnih, dijelom iz europskih fondova.