Novosti

30/08/2014

Na Jadranu ima još Sredozemnih medvjedica

Na konferenciji za medije održanoj danas u prostorijama pulske TZ govorilo se o nedavnom uginuću sredozemne medvjedice koja se zadnjih godinu dana učestalo pojavljivala na rtu Kamenjak, plažama Gornjeg i Donjeg Kamenjaka, Ližnjana i Šišana te Pule. Na konferenciji su bili prisutni Jasna Antolović iz Grupe Sredozemna medvjedica i Emanuele Coppola, voditelj "Gruppo Foca Monaca Italia" i redatelj brojnih dokumentarnih filmova koji je doputovao iz Rima za ovu prigodu.

Medvjedica koja je tijekom godina prirasla srcima mnogih Puljana i na neki način postala zaštitnim znakom našega grada nađena je uginula u ranim poslijepodnevnim satima na području uvale Velika Draga kod Ližnjana 25. kolovoza. U koordiniranom postupanju obaviješteni su Veterinarski fakultet, ovlaštena veterinarska stanica u Puli i Grupa Sredozemna medvjedica. Članovi udruge Grupa Sredozemna medvjedica osigurali su mjesto događaja do dolaska ovlaštenog veterinara koji je potvrdio uginuće.  Prema preliminarnim rezultatima obdukcije uzrok smrti najvjerojatnije je bio kronična upala pluća, a Antolović je izjavila kako je pogoršanje njezina zdravstvenog stanja bilo vidljivo tijekom protekla dva mjeseca kada je medvjedica naglo smršavila. Nisu ustanovljeni znaci nasilnog djelovanja i/ili uginuća.

Antolović se zahvalila svima koji su na neki način čuvali medvjedicu, istaknula je zadovoljstvo odličnom suradnjom s Gradom Pula kao i građanima koji su se kroz godine educirali o prihvatljivom ponašanju u blizini medvjedice. Spomenula je i suradnju s  JU Kamenjak i  "Natura Histricom" i izrazila želju da se ona i nastavi budući da je cilj svima zajednički-zaštita medvjedice. Pohvalama se pridružio i Coppola koji je istaknuo kako nigdje osim u Puli nije vidio toliku brigu građana o ovoj rijetkoj životinjskoj vrsti.

Obdukcijom je utvrđeno kako je spomenuta medvjedica imala nekoliko poroda u svome životu, iako ne u posljednje dvije godine.  Antolović izvješćuje kako to nije jedina jedinka u Jadranu te kako postoje snimke od 30. srpnja ove godine, kada je zabilježeno istovremeno pojavljivanje dvije jedinke - jedne kod Primoštena, a druge kod Pule. Daljnja istraživanja tek predstoje i nadamo se pozitivnim vijestima.