Novosti

05/09/2014

Tradicionalan prijem povodom 23. obljetnice 119. brigade

Povodom 23. obljetnice osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske danas je u prostorijama istarske županije održan prijem na kojem su predstavnike spomenute brigade ugostili župan Valter Flego i zamjenik gradonačelnika Grada Pule Fabrizio Radin.

Župan je istaknuo kako je djelovanje 119. brigade i danas aktualna tema, jer iako treba gledati u budućnost, potrebno je i pamtiti vremena kada se gradila sloboda Hrvatske. Čestitao je svima koji su sudjelovali u aktivnostima 119. brigade istaknuo kako su nekadašnji suborci danas ugledni i aktivni građani okupljeni u raznim udrugama. "Danas se suočavamo s novim izazovima ekonomske prirode, no iako su naši stavovi ponekad različiti cilj nam je uvijek isti - očuvati slobodu, civilno društvo i raditi na prosperitetu", kazao je Flego.

U ime Grada i gradonačelnika Borisa Miletića Radin je uputio čestitke pripadnicima 119. brigade te im poželio uspješan rad u udrugama. Napomenuo je da će ih Grad Pula i dalje podržavati, budući da svoju današnju slobodu dugujemo upravo njima.

Ukratko o povijesti formiranja 119. brigade govorio je jedan od zapovjednika brigade Marijan Mužinić spomenuvši kako su pripadnici brigade sukobe rješavali mirno i bez ekscesa prilikom preuzimanja vojnih objekata u Puli. Rekao je kako je ponosan na svih 6.500 vojnika koji su uvijek izvršavali svoje zadaće odgovorno i profesionalno, a posebno se prisjetio sedmero poginulih.  Osvrnuo se na program koji će se održati u nedjelju, 7. rujna povodom obilježavanja osnivanja brigade. Tako će se u 10.00 sati održati polaganje vijenaca na središnjem križu pulskog groblja, a nakon toga i na Spomeniku poginulim braniteljima u parku cara Franje Josipa. Uslijedit će okupljanje bivših pripadnika brigade i uzvanika u prostorijama Kluba 119. brigade u Centru za branitelje.