Novosti

10/09/2014

Predstavljena knjiga "Prošlost Crkve u Istri"

Iznimno i vrlo vrijedno izdanje knjige "Prošlost Crkve u  Istri" Stanka Josipa Škunce predstavljeno je 9. rujna 2014. u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

O knjizi, uz samog autora, govorili su Nela Načinović, ravnateljica  Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, Nikola Mladineo, vicerektor Biskupijskog sjemeništa Redemptoris mater Pula, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, te recenzenti djela dr.sc. Ivan Jurković i dr.sc. Stipan Trogrlić.

Svim prisutnima u prepunoj dvorani dobrodošlicu je zaželjela  ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović te posebno pozdravila uvažene goste biskupa u miru mons. Ivana Milovana i mon. Vilima Grpca. Ravnateljica je iskazala zadovoljstvo što je upravo u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljeno ovo vrlo vrijedno djelo, a ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić, ujedno i glavni urednik izdanja, predstavio je autora i njegov životni put te se prisjetio kako je došlo do izdavanja ovog iznimnog izdanja.

Kako se moglo čuti od recenzenata, u ovom je djelu autor nastojao život Crkve uklopiti u političke događaje kroz koje je ovo područje prolazilo: Istra se našla u tromeđi talijanske, slavenske i njemačke kulture pa je njezina povijest obilježena napetostima, patnjama stanovništva, krvlju i ratovima. Stanko Josip Škunca prihvatio se doista velikog posla te je uspio opisati dugi vremenski period: od kraja 3. st., preko franačke vladavine i dva svjetska rata do proglašenja Miroslava Bulešića blaženim. Na predstavljanju je pojasnio motive koji su ga nagnali da se prihvati pisanja ove, vrlo zahtjevne knjige u kojoj je u kratkim crtama opisana dugotrajna i dosta zamršenu povijest Crkve u Istri. Među najvažnijima izdvojio je djelo Ante Šonje, nekadašnjeg ravnatelja Zavičajnog muzeja Poreštine, i svoje članke o redovnicima u Istri koje je pisao za časopis Ladonja na poziv vlč. Sergija Jelenića. Te je članke na poziv Elvisa Orbanića dopunio te je na taj način bio pripremljen dio materijala i istraživanja.