Novosti

12/09/2014

Pula i ove godine obilježava Europski tjedan kretanja

Devetu godinu za redom, Grad Pula se zajedno s više od 1500 europskih gradova i 150 milijuna stanovnika, uključuje u obilježavanje Europskog tjedna kretanja i to u periodu od 16. do 22. rujna. Ovogodišnjim sloganom koji glasi "Naše ulice, naš izbor"("Our Streets, Our Choice")želi se ukazati na utjecaj građana u korištenju i oblikovanju javnih prostora.

Desetljećima se problem prometnog planiranja u urbanim sredinama rješavao izgradnjom prometne mreže u svrhu poticanja korištenja osobnih automobila kao najskupljeg oblika prijevoza, za čije je normalno odvijanje potrebna razmjerno velika površina. Istraživanja su pokazala kako je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima.

Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju i narušenom kvalitetom života. Upravo zbog toga, ovogodišnja kampanja usredotočena je na kvalitetno korištenje i  preobražaj urbanih prostora kako bi postali što ugodniji za život. Provedba održivih prometnih rješenja, promjena navika i smanjenje ovisnosti o osobnim vozilima omogućit će nam povratak na ulice naših gradova i njihovo oblikovanje po mjeri čovjeka.  

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna kretanja, Grad Pula pripremio je niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana a cjelokupni program možete pronaći ovdjei u rubrici Izdvojeno.

Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno ili po promotivnim cijenama, a prateći medije (radio Maestral i radio Istra) moguće je osvojiti besplatne karte za Pula city tour, kao i izlet na Brijune  ili  Učku i  beskontaktne kartice od  50 i 100 kuna za vožnju autobusima Pulaprometa.