Novosti

12/09/2014

Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama

Danas se Osnovnoj školi Šijana održao drugi po redu susret pod nazivom "Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama" u organizaciji Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo istarske županije i osnovnih škola Grada Pule. Glavni cilj ovog projekta bio je omogućiti spravljanje ukusnih, raznovrsnih te prije svega zdravih i nutritivno bogatih obroka s naglaskom na jednostavnost pripreme, uz korištenje sezonskih namirnica spravljanih po tradicionalnim receptima mediteranskog podneblja.

Prezentaciji zdravih obroka prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Beci, pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan sa suradnicima, voditeljica programa Olga Dabović Rac, predstavnici gradova Poreč i Labin te ravnatelji i učenici 11 pulskih osnovnih škola.

Ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović zahvalila se organizatorima u svoje osobno ime i u ime svih ravnatelja na uloženom trudu, entuzijazmu i profesionalnosti s nadom u nastavak daljnje uspješne suradnje.

U svom obraćanju Stojanović je istaknuo kako je zadovoljan dosadašnjim postignućima no da će se i dalje težiti poboljšanju, primjerice kroz razne edukacije postići podizanje kvalitete rada kuhinjskog osoblja. Napomenuo je da su i drugi gradovi u Istri povodeći se Pulom krenuli s uvođenjem zdrave prehrane u svoje škole..

Prisutne je srdačno pozdravila Puh Belci te je poručila kako joj je izuzetna čast što su vidljivi konkretni koraci ovog projekta, a da je danas prilika da se to škole i pokažu. Ujedno se zahvalila svim školama na suradnji i partnerstvu te na njihovoj ustrajnosti da uvedu visokokvalitetnu prehranu u škole. Kazala je kako je u opremanje školskih kuhinja i implementaciju HACCAP sustava uloženo 2.800.000,00 kuna, za sam projekt dodatnih 90.000,00 kuna, a sve kako bi se osigurali zdravi i kvalitetni obroci prilagođeni osnovnoškolskoj djeci. Poručila je da je Grad Pula dao izraditi za sve prvašiće izradile bojanke "Zdrave prehrane" koje će im biti podijeljene.

Uslijedila je prezentacija uradaka, istraživačkih radova i aktivnosti koji su se tokom protekle godine realizirali te kušanje zdravih jela koja su za djecu zajedno pripremili kuhari 11 pulskih škola.