Novosti

24/09/2014

Dijalogom s građanima do kvalitetnijeg proračuna

Grad Pula i ove je godine započeo s održavanjem javnih tribina po svim gradskim mjesnim odborima kako bi građani mogli u izravnom dijalogu s predstavnicima Grada sudjelovati u kreiranju transparentnog i što kvalitetnijeg  proračuna za 2015. godinu.

Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin u gradskoj je vijećnici zajedno s ostalim predstavnicima Grada započeo prvu u nizu javnih tribina, a okupili su se žitelji mjesnih odbora Centar, Arena, Stari Grad i Monte Zaro. Pozdravivši 30-tak prisutnih građana i novinara Radin je ustvrdio kako će  pokušat o svim idejama, prijedlozima, ali i kritikama voditi računa i udovoljiti u okviru proračunskih mogućnosti koje su ipak ograničene. Pročelnica za financije Vesna Sajić pojasnila je potom ukratko metodologiju izrade proračuna te izvjestila o rokovima i načinu donošenja ovog najvažnijeg gradskog dokumenta za iduću godinu. Prvi od upita postavio je Mario Paljar iz MO Arene koji se požalio na loše uređenje okoliša oko Arene, posebno naznačivši loše uvjeta života i okoliša u tkz. romskim barakama. Gordana Lanča, pročelnica Službe za zastupanje Grada, objasnila je da se oko tih baraka vodi žalbeni postupak koji je u tijeku na Županijskom sudu, o tome jesu li te barake trajni ili privremeni objekti, koji su nekim firmama ušli i u pretvorbeni kapital. Jedan od upita bio je onaj Ratka Milisavljevića iz MO Stari Grad vezan uz nabavku, odnosno subvencioniranje kupnje školskih udžbenika za školarce, koji je u nastavku postavio i upit o financiranju školskih izleta OŠ Tone Peruško. Pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić-Marjanović i ovim je putem naglasila kako Grada Pula već u svom proračunu izdvaja novce za nabavku školskih udžbenika za djecu kojoj je potrebna socijalna pomoć, no nije odbacila ideju da se u skladu s mogućnostima proračuna, dogodine uvjeti za subvencioniranje školskih udžbenika prošire na više korisnika. Što se tiče troškova organizacije školskih izleta objasnila je da Grad Pula nažalost nema financijskih sredstva da pokrije sve troškove izleta svih osnovnih škola, ali i da vode računa kako bi ulaganja bila ravnomjerno raspoređena po svim školama. Građane je zanimalo i kada će se kante za otpad izmjestiti s nogostupa na prostoru oko zgrade pošte, pri čemu je pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat objasnio kako je za sve radove potrebna suglasnost MUP-a i kako će se isti ubrzo otkloniti nakon što su dovršeni radovi na spomenutoj lokaciji.

Nakon gradske vijećnice predstavnici Grada okupili su se zajedno s 40-tak građana u prostorijama MO Kaštanjer gdje je osim prijedloga i kritika, pristigla i pohvala na rad Herculanee prilikom tamošnjeg hortikulturalnog uređenja Gregovice. Predsjednik MO Monvidal Matija Rojnić upitao je kada će biti asfaltirana Bujska ulica, na što je pročelnik Prhat odgovorio da je ista uvrštena u program rada, te da će njeno asfaltiranje započeti već idućeg mjeseca. Pročelnik je također odgovorio i na upit građana kojeg je zanimalo u kojoj je fazi izgadnja igrališta Pragrande, koje je zbog geomehaničkih ispitivanja prebačeno na obližnju pogodniju lokaciju i čija će izvedba također uskoro započeti. Predsjednik MO Gregovica Deni Mešanović zamolio je nadležne institucije da se pobrinu za čišćenje Valvazarove ulice čiji su rubnici prilikom posljednjih obilnih pljuskova popustili, propustivši time veću količinu kamenja i zemlje iz obližnje šumice. Uz spomenuti zahtjev, na dnevni je red stavljena i Županska ulica koja će uskoro uz novi asfalt dobiti i novu prometnu signalizaciju. Na kraju javne tribine, nekolicinu je građana zanimalo način procesuiranja opasnog otpada za čije je prikupljanje nadležan Metis, te kako se i s koliko sredstava financiraju sportski klubovi u Grada Puli.

Na kraju, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Fabrizio Radin zahvalio se svim okupljenim građanima i predsjednicima MO, naznačivši da će biti izrazito sretan ukoliko i dogodine gradski proračun bude na istoj financijskoj razini kao što je to bio ove godine s obzirom na najavu promjene sustava oporezivanja koju je donijela Vlada RH.

Praksu uključivanja građana u donošenje važnih odluka Grad Pula nastavit će i ubuduće jer se jedino dijalogom, izravnim kontaktom i transparentnim načinom vođenja grada mogu ostvariti strateški projekti koji će u konačnici dodatno podignuti kvalitetu življenja u Puli. Javne tribine nastavljaju se i danas - u 16,00 sati na rasporedu su mjesni odbori Valdebek i Busoler te u 18,00 sati mjesni odbor Štinjan.