Novosti

29/09/2014

Odlukom Ministarstva pulske škole bez pomoćnika u nastavi

Na današnjoj konferenciji za novinare pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović osvrnula se na negativno mišljenje koje je Gradu Puli dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za zapošljavanje pomoćnika u nastavi u pulskim školama. Naime, putem nedavno okončanog natječaja Ministarstva, a iz Europskog socijalnog fonda, osigurano je gotovo 46 milijuna kuna kojima će se financirati 1022 pomoćnika za ukupno 1080 učenika, ali nejasnim obrazloženjem Ministarstvo je odlučilo da neće financirati pomoćnike u nastavi za  djecu s teškoćama s područja Pule.

"Obrazloženje da nismo zadovoljili kriterije relevantnosti projektne prijave te izvedivosti projekta posve nas je šokiralo budući da se ipak radi o djeci s posebnim potrebama kao krajnjim korisnicima, a u svojoj prijavi smo pokušali biti maksimalno racionalni te smo za 44-ero djece tražili ukupno 28 pomoćnika u nastavi", rekla je Krizmanić Marjanović dodavši kako neće dopustiti da pojedinci pokušavaju dobiti političke bodove na račun djece s posebnim potrebama, pogotovo stoga što se proziva Grad koji je naporno radio na ovome projektu posljednja dva mjeseca.

Unatoč nejasnom objašnjenju i činjenici da Ministarstvo neće financirati pomoćnike u nastavi u pulskom školama, Grad Pula će iz svojih sredstava zaposliti pomoćnike u nastavi za najpotrebitije, a o koliko je pomoćnika riječ znat će se u skorije vrijeme.

Pojasnivši sam početak natječaja, Krizmanić Marjanović istaknula je kako je Grad Pula, kao nositelj projekta pod nazivom "Poticanje inkluzivnog obrazovanja u Gradu Puli" raspisao javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u osnovnim školama. Projektom je bio predviđen odabir i zapošljavanje nezaposlenih osoba u osnovnim školama kao pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama i prijavljeno je ukupno 28 izvršitelja. Ravnatelji svih pulskih škola bili su pozvani da se očituju o svojim potrebama za pomoćnike u nastavi, dok je pritom Odsjek za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu služio kao baza za prikupljanje dokumenata koji su predani potpuni i na vrijeme.

Voditeljica spomenutog odsjeka Jasmina Lichtenberg napomenula je kako će napokon krenuti i izrada pravilnika za djecu s posebnim potrebama na razini Ministarstva, izrazivši želju da se u buduće problem zapošljavanja pomoćnika u nastavi rješava transparentno i sustavno.