Novosti

03/10/2014

Iskustva Pule u radu s djecom na međunarodnoj konferenciji u Danskoj

Zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh-Belci ovog je tjedna prisustvovala međunarodnoj konferenciji  "Child in the City" (Dijete u gradu) koja je u danskom gradu Odense-u okupila preko 200 akademika i osoba čiji poslovi svakoga dana podrazumijevaju rad sa djecom, a organizator je Europska mreža radova Prijatelja djece.

Konferenciju je svečano otvorila princeza Mary od Danske, a ovogodišnja tema bile su potrebe djece u današnjem modernom gradu.  U sklopu trodnevne konferencije Puh Belci je održala predavanje o projektu "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" koje je 2013. godine proglašeno najboljim projektom dječjih vrtića u hrvatskoj te je brojne prisutne upoznala s iskustvima Grada Pule na području građanskog odgoja i dječje participacije u javnom životu.

Spomenula je kako je Pula službeno postala Grad prijatelj djece krajem 2011. godine, pojasnila je rad pulskog Dječjeg gradskog vijeća te instituciju dječjeg gradonačelnika kojima je cilj poticati zajedništvo, suradnju djece i odraslih te participaciju u odlučivanju o pitanjima koji se odnose na djecu u Puli.

Također, Puh Belci je u svom predavanju govorila o projektu pokrenutom u suradnji s Dječjim Gradskim vijećem "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" koji je pokrenut s ciljem podizanja svijesti o očuvanju igrališta i parkova kako bi se mladima osiguralo sigurno mjesto za igru i druženje uz poduzimanje preventivnih radnji u svrhu sprječavanja devastacije parkova i igrališta. "Pridružili smo se uglednom društvu gradova koji sustavno skrbe o potrebama svojih najmlađih sugrađana, uvažavaju njihovo mišljenje i brinu o njihovoj sigurnosti. Radimo na motivaciji svih subjekata u graduda potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta", zaključila je Puh Belci.