Novosti

06/10/2014

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti i Grad Pula sufinanciraju obnovu zgrade na adresi Giardini 14

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je rezultate natječaja za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. U Odluci o odabiru korisnika sredstava fonda od ukupno 82 zgrade u Hrvatskoj našla se i višestambena zgrada na adresi Giardini 14 u Puli.

Riječ je o zgradi smještenoj u najužem centru grada kojom upravlja tvrtka Castrum Pula 97 d.o.o. Zgradi će biti uređeno krovište i pročelje, a u ukupno 1,5 milijuna kuna vrijednoj investiciji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovat će sa 40 posto sredstava, odnosno  605 tisuća kuna. Ostatak troška snosit će suvlasnici, od toga Grad Pula oko 362 tisuće kuna budući da se u njegovu vlasništvu nalaze poslovni prostori u prizemlju zgrade. Koristi od obnove za suvlasnike bit će višestruke: osim lijepo uređenog pročelja uštede u energiji potrebnoj za grijanje bit će drastične. Stavljanjem termoupojne žbuke i termo fasade na pročelje spomenute zgrade predviđa se godišnja financijska ušteda od otprilike 44 tisuće kuna, što je smanjenje troškova za čak 64 posto. Energetska obnova predstavlja najveći potencijal za uštede na postojećim zgradama, a istodobno je i prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje.

Grad Pula na tom je tragu još 2009. godine pokrenuo projekt "Dolcevita" u kojem Grad Pula i pulska Turistička zajednica, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluju u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada u starogradskoj jezgri  kako bi se očuvalo bogato povijesno i kulturno nasljeđe Grada Pule, ali i samih zgrada. Projekt će se uskoro proširiti i van starogradske jezgre te će se dodatno pojednostaviti i ubrzati postupak njegove realizacije. Do sada su raspisana već tri natječaja na koje su se prijavili suvlasnici 64 objekta, a obnovljeno je ukupno osam gradskih pročelja.

Projekt sufinanciranja obiteljski kuća, koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave također je polučio veliki interes građana, a u njega se uključilo 11 županija, 69 gradova i 100 općina.

Sve dodatne informacije o radu Fonda i natječajima možete dobiti na web stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost http://www.fzoeu.hr/.