Novosti

09/10/2014

11. Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen"

Pod pokroviteljstvom Grada Pule i ove će se godine, točnije u subotu 11. listopada 2014. godine s početkom u 19,30 sati u Domu hrvatskih branitelja, održati 11. Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen".

Subotnji svečani koncert uveličat će gosti iz Ljubljane - Mješoviti pevski zbor "˜"˜Lipa zelenela je..."™"™, a raznovrsnim programom predstavit će se i dva zbora iz Rijeke i to Riječki komorni zbor "˜"˜Val"™"™ i  Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih "Josip Kaplan". Pjevat će i Ženski zbor "˜"˜Lavanda"™"™ iz Novigrada, folklorna grupa KUD-a "˜"˜Uljanik"™"™ iz Pule, Muška klapa "˜"˜Brnistra" KUD-a  "Matko Brajša-Rašan" i Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša- Rašan" iz Pule. Kao i svake godine, svi će sudionici izvesti po jednu Brajšinu skladbu, skladbu po vlastitom odabiru te na kraju susreta tradicionalno otpjevati i istarsku himnu "Krasna zemljo".

Susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen" okuplja zborove iz različitih gradova Hrvatske i ostalih europskih zemalja. Partiture izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim sudionicima manifestacije, što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz krajeva gostujućih zborova.

Matko Brajša Rašan izuzetno je značajan za povijest istarske glazbe budući da je veći dio svoga života posvetio zapisivanju istarskih napjeva koji bi, u suprotnom, do danas vjerojatno pali u zaborav.

Ulaz na koncert je slobodan.