Novosti

09/10/2014

Nove aktivnosti u Dječjoj knjižnici

Ovoga petka, 10. listopada 2014. u 17 sati u Dječjoj knjižnici (Radićeva 22, Dječji kreativni centar) počinju nove aktivnosti: osniva se klub čitatelja "Hvatači slova" u sklopu kojeg će se odvijati program "Čitaj (o) psu" u suradnji s udrugom za Pet therapy Indeficienter Vinkuran.

Djeca u nižim razredima osnovne škole usvajaju čitanje, a tu vještinu uvježbavaju čitanjem naglas. No, mnogi mališani, najčešće iz srama ili straha od pogreške, to izbjegavaju pa ne uspijevaju "istrenirati" čitanje te počinju osjećati odbojnost prema knjigama.


"Hvatači slova" novi je čitateljski klub na koji su dobrodošla sva djeca, a posebno ona koja ne vole čitati. Sutra će se klub službeno oformiti, a sve informacije o aktivnostima moći ćete dobiti u Dječjoj knjižnici i na njezinim internetskim stranicama. Počasni članovi "Hvatača slova" bit će terapijski psi Argo i Haku iz Udruge za Pet therapy Indeficienter Vinkuran, a u Dječjoj knjižnici gostovat će drugi petak u mjesecu od 17 do 19 sati.

Udruga za Pet therapy Indeficienter Vinkuran je od 2014. godine filijala R.E.A.D.-a (Reading Education Assistance Dogs) programa  za Hrvatsku  te provodi program "Čitaj (o) psu". Program potiče čitalačke i komunikativne vještine te samopouzdanje kod djece primjenom nekonvencionalne metode: čitanje terapijskim psima u knjižnicama i školama te sličnim institucijama u kojima se potiču i njeguju aktivnosti čitanja. Naime, dokazano je da su psi, ali i ostali kućni ljubimci, odlično društvo za čitanje. Oni slušaju s pažnjom, ne podsmjehuju se, ne osuđuju i ne kritiziraju. Zahvaljujući tim strpljivim slušateljima stvara se pozitivna i opuštena  atmosfera, a čitanje postaje zabavno pa se djeca oslobađaju treme.