Novosti

16/10/2014

Otvorenje izložbe "S kravatom u Europu"

Povodom obilježavanja Dana kravate, u petak, 17. listopada 2014. godine u 11.00 sati, u pulskom Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića upriličit će se otvorenje izložbe Gimnazije Pula pod nazivom "S kravatom u Europu". Na izložbi bit će predstavljene fotografije posjeta sedam generacija učenika Gimnazije Europskom parlamentu u Bruxellesu te likovni radovi učenika Gimnazije na temu kravate sa simbolima istarske i hrvatske kulturne baštine.





Nakon otvaranja izložbe, učenici Gimnazije svezat će kravate na spomenicima Matka Laginje, Mate Balote, Nikole Tesle i Jamesa Joyce-a te će potom uslijediti prigodno druženje učenika i nastavnika u prostorijama Gimnazije Pula.





Nakon što je 18. listopada 2003. godine izvedena spektakularna instalacija kravate oko pulske Arene, Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine dan 18.listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Od tada se svake godine u Puli, kao i diljem Hrvatske te u raznim dijelovima svijeta, svečano obilježava Dan kravate, čime se ostvaruje i promocija Pule, Istre i Hrvatske.





Imajući u vidu da je kravata jedan od najmoćnijih simbola europskog identiteta i građanskih vrijednosti, Academia Cravatica pokrenut će postupak putem hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, da se Dan kravate 18. listopada proglasi spomendanom u zemljama Europske Unije.