Novosti

03/11/2014

Na beogradskom sajmu knjiga predstavljen pulski Sa(n)jam

Na  59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga održala se, 31. listopada, konferencija za novinare na kojoj su o pulskom Sajmu knjige, uz direktoricu Magdalenu Vodopiju, govorili i njegovi dugogodišnji prijatelji Ante Tomić, Miljenko Jerrgović, Teofil Pančić i Vladimir Bajac, direktor izdavačke kuće Geopoetika. Govornici su iz vlastite perspektive istaknuli posebnost pulskog Sajma, te naglasili kako ona leži upravo u njegovoj više festivalskoj nego sajamskoj atmosferi, čiju isključivost sajamske zadaće nadmašuje osebujno ozračje koje donose sajamski dani i ljudi koji ga stvaraju. Istaknuli su kako Sajam na izuzetno sebi svojstven način predstavlja knjigu i autora, te da posebnu pažnju usmjeruje upravo čitačima.

Direktorica Sajma, Magdalena Vodopija prisjetila se dana kada je Pula počela "sanjati" knjige. Takvog početničkog žara i zanesenjaštva ne nedostaje ni danas. Svake godine Sajam postavlja nove i aktualne teme, a posebnu pozornost posvećuje regionalnom kulturnom miljeu kao platformi za povezivanje autora i nakladnika iz uže i šire regije. Tako se ove godine Sajam bavi bosanskohercegovačkim piscima koji ne žive u toj divnoj zemlji, ali je se u svom pismu itekako dotiču.

20. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 4. do 14. prosinca 2014., u godini obilježavanja stote obljetnice početka Prvoga svjetskog rata. U više od sto programa i jedanaest dana obrađivat će se 1914. godina, dok će poseban žanrovski fokus biti usmjeren devetoj umjetnosti - stripu.