Novosti

07/11/2014

"˜Svjetleći divovi"™ predstavljeni na kongresu LUCI-a

Danas je na međunarodnom Kongresu udruge LUCI (Lighting Urban Community International) koji se održava od 5-9.11.2014. u Dubrovniku između ostalih projekata prezentiran i projekt Svjetleći divovi u Puli.
Prezentaciju projekta održao je dizajner rasvjete koji je i kreirao projekt Svjetleći divovi Dean  Skira iz tvrtki Lumenart i Skira.
Skira je naglasio da javna rasvjeta u Puli  zadnjih godina ima značajan utjecaj na poboljšanje kvalitete života stanovnika i posjetitelja. U projektu Svjetleći divovi raznobojna svjetla pretvorila su  osam dizalica brodogradilišta Uljanik (koje su još uvijek u funkciji) u skulpture oblika ptice. Ovaj projekt odigrao je vitalnu ulogu u stvaranju prepoznatljivog grada naglašavajući  pulsko industrijsko nasljeđe. Energetski učinkovit rasvjetni projekt za  stari grada također je pridonio  dobrobiti lokalnih zajednica  kroz očuvanje energije i korištenje najnovijih tehnologija rasvjete.
Na prezentaciji je  prikazao film od početka stvaranja projekta osvjetljavanja dizalica do njegove krajnje realizacije  i performansa  na  premijernom osvjetljavanju  dizalica 4. svibnja o.g.
 
Prezentacija je izazvala veliko oduševljenje sudionika kongresa te niz pitanja koja su se odnosila na način izrade i specifičnosti projekta.
Na samoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici  Turističke zajednice grada Pula koja je financirala projekt - direktorica Sanja Cinkopan Korotaj,  brodogradilišta Uljanik  koji je  prihvatio cijeli projekt i sudjelovao u njegovoj realizaciji -  Hrvoje Markulinčić,  direktor Uljanik poslovno-informacijskih sustava i Arenaturista  koji je dao najveću potporu projektu - Milena Perković izvršna direktorica.
Na kraju prezentaciji koja je osim samih dizalica  prikazala i cijeli grad Skira je pozvao sve prisutne da dođu u Pulu i uživaju u istraživanju grada i novoj noćnoj vizuri svjetlećih divova
 
Večeras će se u okviru Kongresa održati cermonija  dodjele međunarodne  nagrade city.people.light koju su ustanovili  Philips i LUCI  2003. godine a za koju je ove godinne  kandidiran i projekt Svjetleći divovi.