Novosti

10/11/2014

Međunarodni kongres udruženja gradova LUCI dodijelio posebno priznanje pulskim dizalicama

U dubrovačkom kazalištu "Marin Držić" održala se svečana dodjela nagrada city.people.light koju zajednički organiziraju udruženje LUCI i Philips već 12-tu godinu zaredom, a kojom se želi potaknuti gradove da uporabom svjetla dodaju vrijednost i dodatno populariziraju urbane prostore u cilju što većeg blagostanja svih stanovnika i njihovih posjetitelja.

UkonkurencijiSvjetlećim divovima, ocjenjivano je svega 16 projekata iz cijeloga svijeta što je veliko priznanje za Pulu, Istru i Hrvatsku. Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije; najveći postignuti broj glasova putem glasanja na web stranici city.people.light,  3 nagrade dodjeljuju se projektima prema odluci ocjenjivačkog suda, od kojih prvi dobiva 10.000 eura za namjensko korištenje sredstava i poticanje investicija u javnu rasvjetu, te Special mentionnagradu koja se dodjeljuje samo jednom projektu koji se izdvojio od ostalih projekata i zaslužio zasebnu kategoriju i posebno priznanje .

Svjetleći divovi osvojili su posebno priznanje zbog iznimno vrijednog projekta koji valorizira postojeću, "živu", aktivnu industriju kreirajući njome novu noćnu vizuru i time dodajući novu vrijednost gradu koja doprinosi zadovoljstvu domaćih, ali i stranih gostiju. Nagradu je preuzeo autor projekta, dizajner rasvjete Dean Skira te se zahvalio žiriju i organizatorima, pritom istaknuvši suradnju privatnog i javnog sektora riječima: "Zahvaljujem se i Uljaniku koji je, osim što je same dizalice dao na raspolaganje projektu, sudjelovao u postavljanju rasvjetne opreme i vjerovao u projekt od početka; Turističkoj zajednici grada Pule bez koje projekt ne bi bilo moguće realizirati jer je financijski omogućila njegovu realizaciju, te svima ostalima koji su podržali projekt poput Arenaturista d.d., Ministarstva turizma, Kamgrada d.o.o.,  Uniline d.o.o. i Grada Pule. Zahvaljujem se i cijelom mom timu tvtki Skira i Lumenart koji je, zajedno sa mnom, radio na realizaciji projekta od početka do kraja." Podsjetimo, ideja je nastala 2000. godine, a pulski su Divovi zasvijetlili u svibnju ove godine.

Nagraduzanajveći broj glasova osvojio je projekt iz Ankare, a nagrade ocjenjivačkog suda osvojili su gradovi Strasbourg za 3. mjesto, Kopenhagen 2. mjesto i 1. mjesto grad Leipzig.