Novosti

10/11/2014

Bijela zastava vijori i na kupalištu Valkane

Danas je na kupalištu Valkane pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću dodijeljena Bijela zastava kao dokaz čistog podmorja i očuvanja prirodnog bogatstva. Pula se tako sa čak dvije plaže na kojima se vijore Bijele zastave svrstala uz bok lokalitetima među kojima su Solaris Beach Resort pokraj Šibenika, Nacionalni park "Una" u Bosni i Hercegovini, podmorje Monaca i Life Club u Monacu, Nacionalni park "Krka", Grand Hotel Toplice u Bledu, hotel Inex Gorica u Ohridu, hotel Aristos u Buzinu i mnogi drugi.

Na svečanosti osim pulskog gradonačelnika prisustvovali su i zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, pročelnik UO za prostorno uređenje Giordano Škuflić, glavni inspektor GUWAA-e Toni Jerčić te predstavnici projekta Bijele zastave u organizaciji GUWAA Petra Mlačak direktorica marketinga, Ivan Princivali komunikacijski predstavik i Rahela Nenadić voditeljica i projektni menadžer.

U ime predsjednika udruge GUWAA Kristijana Curavića Petra Mlačak čestitala je Gradu Puli što su postali ponosni vlasnici svjetski poznatog ekološkog brenda Bijele zastave te što su prepoznali nužnost očuvanja okoliša i društveno odgovornog poslovanja prema široj zajednici.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana koja je nadodala kako je ovo priznanje nagrada za kontinuirani doprinos Gradu za podizanje ekološke svijesti koja se manifestira na cijelu županiju.

"Zahvaljujem se na prepoznatom dugogodišnjem trudu kojeg ulaže naš upravni odjel u suradnji s roniocima" kazao je Miletić te nadodao kako Grad izdvaja značajna sredstva koja ulaže u zaštitu okoliša kroz velike projekte poput plinifikacije, izgradnje obalnog kolektora te centra za gospodarenje otpadom. "No jednako značajni su i oni nešto manji  poput edukacija i ekoloških akcija, a sve u cilju širenja svijesti o potrebi očuvanja okoliša" zaključio je gradonačelnik te potom u ime Grada preuzeo zastavu.

Bijelu zastavu dodjeljuje međunarodna organizacija Global Under Water Awarness Association (GUWAA) u suradnji s Fondacijom princa Alberta II. od Monaka, a jedan od kriterija za dodjelu zastave je podmorje očišćeno od krutog otpada. Akciju čišćenja obavili su ronioci  iz ronilačkog centra "Orca" u čije je ime Toni Jerčić kazao kako je tom prilikom iz mora izvađeno više od 100 kilograma krutog nerazgradivog otpada.