Novosti

12/11/2014

Radionica spravljanja kroštula u Gradskoj knjižnici

U četvrtak, 13. studenog 2014. u 18 sati u Gradskoj knjižnici i
čitaonici Pula održat će se radionica spravljanja kroštula "Istarska slastica za K.u.K. oficire" koju će voditi Dragica Lukin, najpoznatija hrvatska slastičarka.

Dragica Lukin vrhunska je slastičarka i članica Hrvatske kulinarske akademije. Znanja i iskustva stekla je u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada za slastičarstvo, humanost, zalaganja, promicanje turizma te, što je posebno značajno, hrvatskih antičkih slastica. Educirala je i mnoštvo đaka diljem Hrvatske, redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama, pomaže djeci te piše knjige i tekstove o slasticama.

Vođena idejom očuvanja gastronomskog nasljeđa Dragica Lukin pokrenula je projekt Zlatna kroštula u cilju afirmacije istarskog autohtonog slatkiša.Kroštula je jedan od malobrojnih autohtonih istarskih slastica kojima su stanovnici Pule i u prošlim stoljećima mogli zasladiti nepce. Na radionici Istarska slastica za K.u.K. oficire Dragica Lukin pokazat će kako pripremiti ovu tradicionalnu slasticu, koja bi se mogla naći na bilo kojoj carskoj kraljevskoj trpezi.

U večer će sve okupljene uvesti i predstaviti Slavicu Lukin dr.sc. Alida Perkov, a ovom radionicom nastavlja se prisjećanje na austrougarsku Pulu.