Novosti

12/11/2014

Noć kazališta 2014. u INK

Manifestacija "Noć kazališta" obilježit će se u subotu, 15. studenog u 20 sati kada će INK Gradsko kazalište Pula ugostiti predstavu "Revizor". Riječ je o komediji iz produkcije Drame SNG Maribor autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja za koju režiju potpisuje Diego de Brea, a predstava će biti izvedena uz titlani prijevod.

Revizorse događa u malom mjestu, čije ime zapravo nije važno, gdje građani u strahu pred dolazak revizora traže načina kako da ga prevare. Korupcija dio je njihova svakodnevna života, prijevare i pokvarenosti razumljive su same po sebi, tako da svojom izopačenom savješću odlučuju da revizora - čim stigne - podmite. Slučajno se, Hlestakov, mladi časnik, čije je ime također nebitno, nađe u gradu. Građani, slijepi i nijemi od straha, zamjenjuju Hlestakova za revizora i prijazno mu ponude sve što želi. Hlestakov uskoro prepozna njihovu pogrešku, dodatno ih i obilato iskoristi te nestane u nepoznatom smjeru, a pravi revizor tek će doći.

Jedna od najizvođenijih komedije uopće, komedija o vlasti i društvu, neiscrpan je izvor inspiracije svakog vremena, bezrezervno zrcalo društva, te veliki izazov umjetnicima. Poveznica ispraznog svijeta danas i Revizoranije samo metaforička, ona je mnogo više.

Inače, projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. U Noći kazališta 2014. Hrvatska sudjeluje sa 148 predstava koje će biti uprizorene u 43 grada.