Novosti

13/11/2014

Danas u Gradskoj knjižnici radionica kroštula i predavanje o japlenici

Dragica Lukin, najpoznatija hrvatska slastičarka, održat će danas u 18.00 sati radionicu spravljanja kroštula pod nazivom "Istarska slastica za K.u.K. časnike". Dragica Lukin vrhunska je slastičarka i članica Hrvatske kulinarske akademije. Dobitnica je brojnih nagrada za slastičarstvo, humanost, zalaganja, promicanje turizma te, što je posebno značajno, hrvatskih antičkih slastica. Vođena idejom očuvanja gastronomskog nasljeđa Dragica Lukin pokrenula je projekt Zlatna kroštula u cilju afirmacije istarskog autohtonog slatkiša. Kroštula je jedan od malobrojnih autohtonih istarskih slastica kojima su stanovnici Pule i u prošlim stoljećima mogli zasladiti nepce.

Danas će se u 19.00 sati., isto tako, održati predavanje arhitekta Branko Orbanić  o Japlenicama - tradicijskoj proizvodnji vapna i njegovoj primjeni. Japlenice, ili vapnenice, su jednostavne konstrukcije za tradicijsko dobivanje vapna od kamena vapnenca koje su se u Istri rabile od dolaska Rimljana. Izgradnja japlenica u Istri nekada je bila jako raširena, do nedavno su se gradile u jugoističnoj Istri, a danas postoji svega nekoliko japleničara.