Novosti

14/11/2014

Održana radionica "Istarska slastica za K.u.K. časnike"

Najpoznatija hrvatska lastičarka, održala je 13. studenog 2014. radionicu spravljanja kroštula "Istarska slastica za K.u.K. časnike", kojom smo u Gradskoj
knjižnici ičitaonici Pula nastavili prisjećanje na austrougarsku Pulu i
obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Večer je počela uz zvuke skladbe Franza Lehà¡ra, a program je otvorila dr.sc. Alida Perkov kratkim prikazom pulskog turizma i ugostiteljstva pred Prvi svjetski rat.

Pula je početkom prošlog stoljeća živjela životom tadašnjih velegrada pa su njezini stanovnici mogli uživati u svakodnevnim izlascima u kazališta, kina, restorane sa živom glazbom, kavane, gostionice, pivnice..., dok je Marine kasino bio središte društvenog, kulturnog i zabavnog života časnika i službenika Mornarice i njihovih obitelji. Klima, bogata baština, srednjoeuropsko gradsko ozračje, uređeni parkovi, šetnice, lungomare, brojni hoteli i ugostiteljska ponuda, kao i blizina Brijunskoga otočja činili su grad tadašnjom značajnom turističkom odrednicom.

Nakon uvodnog dijela, slatki dio programa nastavila je Dragica Lukin. Ta je vrsna slastičarka predstavila slastice koje su se nalazile na trpezama austrougarske gospode. Većinom su to kolači koji se i dandanas na sličan način pripremaju jer su spoj austrijske i mediteranske kuhinje i ovdašnjih namjernica: i tada su se jeli kolači od skute, trešanja i višanja, smokava, marelica ili sezonskih marmeladi, badema, kolači i torte rađeni od masnog tijesta, zatim makovnjače i orahnjače...

Kroštula je jedan od malobrojnih autohtonih istarskih slastica kojima su stanovnici Pule i u prošlim stoljećima mogli zasladiti nepce. U završnom dijelu programa Istarska slastica za K.u.K. časnike Dragica Lukin održala je radionicu pripremanja te tradicionalne istarske slastice. Svoje je izlaganje i radionicu zaključila rječima da treba stare recepture dijeliti mlađim generacijama jer ako nema recepata, nema ni kuhara pa je našoj knjižnici, osim edukativne slatke večeri, darovala i nekoliko svojih kuharica o istarskim slasticama, a mogle su se kušati sve slastice o kojima je govorila.