Novosti

05/12/2014

Otvorenje izložbe Nemirno zatišje pred buru: vrijeme prije 1914. godine

 Putujuća izložba Nemirno zatišje pred buru: vrijeme prije 1914. godine Austrijskog kulturnog foruma bit će otvorena danas u 16.00 sati u Središnjoj knjižnici, a moći će se pogledati do 13. prosinca 2014. godine.

Autori izložbe su kustosi Manfred Thumberger i Stefan Kutzenberger, a koncipirana je u 11 cjelina. Središte njezine pozornosti je "ukazivanje na kulturno-znanstvenu dimenziju burnog vremena oko 1914. i značenje tog vremena za početak moderne". Gostovanjem izložbe, uz brojne programe u sklopu projekta Puna je Pula, u našem se gradu nastavlja prisjećanje na život u Europi, i Puli, prije stotinu godina.

"Vrijeme prije Prvog svjetskog rata često se prikazuje kao 'burno zatišje pred oluju'. No unatoč tom proširenom mišljenju Austrija je u ono vrijeme proživjela fazu posebnog procvata na području umjetnosti, književnosti, glazbe i znanosti: Sigmund Freud istražuje kako podsvijest upravlja našim životima, žene se počinju emancipirati, cionisti žele židovsku državu, glazba napušta fundamentalnu harmoniju, dok se slikarstvo oslobađa konkretnosti", stoji u opisu izložbe.