Novosti

05/12/2014

Održana konferencija o EU strategiji Jadransko-jonske regije

U organizaciji zastupnika u europskom parlamentu Ivana Jakovčića u riječkom hotelu Bonavia danas je održana međunarodna konferencija pod nazivom "Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR): Razvojne mogućnosti za regionalne i lokalne vlasti", na kojoj je prvi put predstavljena strategija nakon njezina službenog pokretanja krajem studenog.

Strategija EU za jadransko-jonsku regiju obuhvaća četiri države članice EU: Grčku, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku te četiri države regije Jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Glavni cilj strategije je ubrzani društveno-ekonomski razvoj jadransko-jonske makroregije kroz pojačanu suradnju osam zemalja s više od 70 milijuna stanovnika u područjima prometne infrastrukture, energetike, plavog rasta, turizma te očuvanja bioraznolikosti, s time da Hrvatska posebno naglašava i područje upravljanja rizicima od katastrofa, obrazovanje i proširenje Europske unije.
 
Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je kazao kako je uspjeh strategije, kao što pokazuju iskustva strategije za dunavsku regiju, vezan prije svega za uspješnu koordinaciju nacionalnih politika i projekata dionika koji predstavljaju regionalnu razinu. "U tome veliku ulogu imaju jedinice lokalne i područje samouprave, a Primorsko-goranska i Istarska županija te gradovi poput Rijeke i Pule, kao i druga natprosječno razvijena područja, predstavljaju oslonac ne samo za ovu inicijativu, već i za razvoj hrvatske pa i same EU. Upravo u ove dvije županije postoje dugogodišnja iskustva i uspješnost provedbi razvojnih projekata financiranih europskih sredstvima", kazao je među ostalim Josipović

Susretu je nazočio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je istaknuo kako je upravo povezivanje regija odličan alat putem kojeg se mogu postići važni zajednički ciljevi na primjerice ekonomskom, društvenom i turističkom području. Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina kazao je kako je bitan razvojni potencijal strategije geostrateški položaj Hrvatske u središtu Europe, dok je istarski župan Valter Flego podsjetio na dugogodišnje iskustvo koje Istarska županija ima kad je riječ o međunarodnim projektima. U ime Grada Rijeke sudionicima konferencije se obratio zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, podsjetivši kako je još 1999. godine pokrenuta je Udruga jadransko-jonskih gradova, u kojoj je Grad Rijeka od samog početka sudjelovao kao aktivan član.
 
Europarlamentarac Ivan Jakovčić podsjetio je kako je bio predsjednik međunarodnog projekta "Jadransko-jonska euroregija", prije četiri godine tu je inicijativu predstavio u Odboru regija EU-a, a u međuvremenu je izabran i za izvjestitelja Europskog parlamenta za Jadransko-jonsku strategiju. Pomoćnik ministrice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Hrvoje Marušić, koji je nacionalni koordinator za EUSAIR, kazao je kako Strategija EU za jadransko-jonsku regiju predstavlja ne samo katalizator razvoja, već i most između Europske unije i država koje su započele svoj put prema članstvu u  EU.
 
Konferenciji su prisustvovali i ministar turizma Darko Lorencin, zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš, te predstavnici Europske komisije i međunarodnih organizacija.