Novosti

06/12/2014

Svečano obilježen Dan pomoraca i brodoraca

U svečanoj atmosferi dvorane Kino Valli danas je obilježen Dan pomoraca i brodaraca 2014. godine koji se tradicionalno obilježava na blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika i ribara.

Nakon himne Republike Hrvatske i minute tišine u spomen na sve poginule i nestale pomorce, okupljenima se obratio župan Istarske županije Valter Flego koji je podsjetio na veliku žrtvu koju u svom radu svakog dana pridonose kako pomorci, tako i njihove obitelji, te je istaknuo kako se ovim Danom obilježava svaki pomorac i brodarac koji u ovim trenucima plovi na svim morima i rijekama svijeta.

U glazbenom dijelu programu, osim himne ženska klapa Teranke je otpjevala i nekoliko klapskih tradicionalnih pjesama o teškom i hrabrom životu pomoraca i njihovom putovanju oceanima i morima daleko od kuće.

Prije prezentacije pomorske strategije i dodjele priznanja laureatima, u ime vlade Republike Hrvatske i svoje osobno ime ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić opisao je Hrvatsku kao pomorsko naciju u kojoj je pomorstvo duboko ukorijenjeno u svako od proteklih stoljeća, naglasivši i ulogu same Pule kao povijesne pomorske ruke. Spomenuo je i nedavnu pohvala Europske Komisije koja je prepoznala integralnu strategiju pomorskog razvoja odakle će do 2020. godine i Hrvatska svojim znanjem i vještinama moći koristiti financijska sredstva za unaprjeđenje pomorstva. Sve to, naveo je na kraju, dovoljno govori o predanosti radu pomoraca i svih onih vezanih uz ovaj vrijedan zanat koji Hrvatsku čvrsto drži u samom vrhu svjetskog pomorstva, te je čestitao svima koji žive i rade uz more i za more.