Novosti

08/12/2014

Posljednja ovogodišnja Glazbena slušaonica u Gradskoj knjižnici

Sutra, 9. prosinca 2014. u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održat će se posljednja Glazbena slušaonica u ovoj kalendarskoj godini pod vodstvom prof.Borisa Vučine, a ovomjesečne teme su: Vrhunci glazbenog baroka: Jean-Philippe Rameau i John Coltrane: A love supreme.

ean-Philippe Rameau (Dijon 1683. - Pariz, 1764.) bio je jedan od velikih glazbenih stvaratelja 18. stoljeća, a ovom slušaonicom obilježavamo 250. godišnjicu njegove smrti. Veličinu su mu za života priznavali samo dobri poznavatelji glazbene umjetnosti: njegove su skladbe prvo bile grubo napadane, zatim cijenjene te naposljetku zaboravljene, no nedavno su ponovno otkrivene i sve češće se izvode i snimaju.

Ove se godine, i to upravo 9. prosinca navršava 50. godišnjica snimanja antologijskog jazz albuma Johna Coltranea A love supreme. John Coltrane bio je saksofonist koji je oblikovao cijelu jednu generaciju glazbenika, a album A love supreme smatra se početkom post-bopa, eklektičnog pravca baziranog na cool i modal jazzu s dobro usklađenim različitim nputima kojeg dandanas prihvaća mnoštvo jazz akustičara.