Novosti

12/01/2015

Grad Pula započeo s primjenom standarda kvalitete ISO 27001

Grad Pula od početka 2015. godine započeo s primjenom međunarodnog standarda ISO 27001 koji se odnosi na upravljanje informacijskom sigurnošću. Riječ je o standardu koji može biti implementiran u bilo kojoj organizaciji, profitnoj ili neprofitnoj, privatnoj ili državnoj, maloj ili velikoj. Napisali su ga najbolji svjetski stručnjaci na polju informacijske sigurnosti i propisuje metodologiju za primjenu upravljanja informacijskom sigurnošću u organizaciji.

ISO 27001 usredotočen je na zaštitu povjerljivosti, cjelovitosti i raspoloživosti podataka u organizaciji, a to se postiže prepoznavanjem potencijalnih problema s podacima koji se mogu dogoditi te definiranjem što treba poduzeti da se takvi problemi spriječe. Tri su ključne poslovne prednosti koje Grad Pula može postići zahvaljujući primjeni ovog standarda informacijske sigurnosti:

Zadovoljavanje pravnih zahtjeva- postoji sve više zakona, propisa i ugovornih zahtjeva u svezi informacijske sigurnosti, a dobra vijest je da se većina može riješiti primjenom ISO 27001 jer pruža savršenu metodologiju za usklađenje sa svima njima.

Niži troškovi- temeljna filozofija ISO 27001 je sprečavanje sigurnosnih incidenata jer svaki od njih za sobom povlači i određene troškove te se u konačnici mogu uštedjeti značajna sredstva.

Bolja organizacija- primjena ovog standarda potiče organizacije da napišu svoje osnovne procese što zaposlenicima omogućava veću efikasnost.

Grad Pula je, u svom dosadašnjem radu, prepoznao i prihvatio vrijednosti društveno odgovornog poslovanja te ih već godinama konstantno ugrađuje u svoje poslovanje. Dokaz tome jest činjenica da je Pula još 2009. godine uvela sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2008. U rujnu 2014. godine dobivanjem certifikata IQNet SR-10 Grad Pula postao je prvi grad na svijetu koji je u poslovanje svoje uprave ugradio vrijednosti društveno odgovornog poslovanja te sukladno tome postao i članom renomirane međunarodne inicijative The United Nations Global Compact. Grad Pula jedini je grad u Hrvatskoj koji danas posjeduje sva tri navedena certifikata.