Novosti

12/01/2015

Otvorena izložba "Anne Frank-povijest za sadašnjost"

Danas je u prepunoj galeriji C-8 otvorena putujuća izložba "Anne Frank-povijest za sadašnjost".

Pred okupljenim građanima, predstavnicima inicijativa, Istarske županije i mnogobrojnim srednjoškolcima, izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elene Puh-Belci koja je ovom prilikom istaknula da ova izložba predstavlja najbolji način prenošenja poruke mira i tolerencija - putem mladih koji su temelj naše budućnosti.

Putujuća izložba "Anne Frank-povijest za sadašnjost" na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu upotpunjenu originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema kojima se izložba bavi.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Koordinator pulske postavke je prof. Filip Zoričić, kao predsjednik Instituta Mediterran, koji je suorganizator projekta uz pulsku Udrugu za promicanje stvaralaštva, kreativnosti i edukacije djece i mladih "Korak" s predsjednikom Patrikom Lazićem, koji će na otvaranju izvesti umjetnički performans, Arheološki muzej Istre  te Gimnazija Pula sa svojom grupom od osam učenika koji će biti posebno obučeni vodiči. Poseban dio izložbe bit će i kratak film koji su pripremili učenici OŠ Stoja s mentoricom prof. Ticijanom Benčić.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru, Vrgorcu i Zadru. U Hrvatsku je dovedena u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta Povijest za svijest koji je financirala Europska unija i podržao predsjednik Ivo Josipović. Izložba trenutko nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija. Pulsku postavku pomažu grad Pula i Arheološki muzej Istre.

Izložba Anne Frank-povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost: od 12.1. do 3.2. 2015. godine u prostorima Arheološkog muzeja Istre, u galeriji C8, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škola.