Novosti

22/01/2015

Grad Pula i Festival Visualia partneri svjetske mreže gradova Connecting Cities

Grad Pula,  kao grad kandidat za Europsku prijestolnice kulture 2020. i Festival Visualia kao jedna od projektnih platformi Grada Pule  postali su partneri svjetske mreže gradova Connecting Cities Network (CCN). Osim Grada Pule i Festivala Visualie partnerima ove  prestižne svjetske mreže  postali su i  Open Sky Project iz Hong Konga i njujorški Project for Public Spaces (PPS).

Ovim partnerstvom, Grad Pula i Festival Visualia postali su dio globalne mreže gradova koji su prepoznali kulturu i kreativnost kao stratešku snagu održivog urbanog razvoja. Connecting Cities Networksvjetska je  mreža gradova uključenih u stvaranje globalne infrastrukture medijski aktiviranih urbanih fasada kao prostora vizualnih i mentalnih projekcija u cilju povezivanja, širenja i promoviranja umjetničkih i društveno relevantnih sadržaja. U suprotnosti s već uvriježenom uporabom eksploatacije tih urbanih javnih prostora kao medija oglašavanja, CCN ih promovira kao javnu medijsku platformu suradnje građana - unutar samoga grada kao i među gradovima diljem svijeta.

Podsjetimo samo na kraju da je ova suradnja jedan od uspješnih vidova kulturnih umrežavanja na kojima počiva filozofija natječaja za Europsku prijestolnicu kulture. U sklopu pulske kandidature Grad Pula, pored ostalih Sporazuma o suradnji, potpisao je i Sporazum o suradnji s Ars Electronic-om iz Linza kojim se unutar projekta Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, ali i izvan nje te u godinama nakon 2020. godine, dogovorila suradnja na području implementacije inovativnih tehnologija, razmjene iskustava, informacija i primjera dobre prakse u područjima obostranog interesa, suradnje u vidu održavanja radionica, seminara, predavanja, istraživanja i diskusija u skladu sa strateškim, kulturnim, društvenim i urbanističkim prioritetima grada Pule i istarske županije.