Novosti

27/01/2015

Prvi "Susret ljudskih prava" okupio brojne mlade iz cijele Istre

Danas se u Domu sportova "Mate Parlov" održava međunarodna manifestacija "Susret ljudskih prava" koja se organizira u sklopu europskog projekta "Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću". Tema ovogodišnjeg, prvog "Susreta ljudskih prava" je pravo na mir za održivi planet, s naglaskom na održivost hrane i održivost okoliša.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako mu je izuzetno drago što je grad Pula domaćina prvog "Susreta ljudskih prava": "Drago mi je da živim u Puli, u gradu u kojem cijenimo ljudska prava". Kazao je kako se treba podsjećati na činjenicu da su se ne tako davno naši nonići borili da bi mi danas živjeli slobodno. "Mi smo sad članica Europske unije, a vi ste naše mlade snage, stoga želim da učite i ulažite u svoje znanje jer će vam onoslužiti za cijeli život", zaključno je kazao Miletić.

"Hvala vam na tome ste ste danas ovdje s nama i što zajedno želimo izgraditi još bolju Istru te vjerujem da ovakvi susreti sigurno mogu doprinijeti našem boljitku i svijetu u kojemu živimo", kazao je istarski župan Valter Flego te je nadodao "Nemojmo dopustiti da današnja kriza preraste u krizu morala".

Na manifestaciji, namijenjenoj upravo mladim europskim građanima, okupilo se oko četiri tisuće učenika i profesora iz gotovo svih istarskih srednjih škola, a koji će od relevantnih predavača slušati o brojnim temama poput zdrave i pravilne prehrane, prekomjerne proizvodnje hrane, ekološke proizvodnje, pametne kupovine hrane, o divljim odlagalištima otpada te svjetlosnom zagađenju. Osim edukativnog dijela, Susret ima i zabavni karakter, te će nastupiti razni bendovi, plesači i zborovi.

Inače, glavni cilj projekta Do the Right(s) Thing!, financiranog iz EuropeAid programa i u trajanju od tri godine (ožujak 2014. - ožujak 2017.) je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata.