Novosti

29/01/2015

Sutra u Puli Noć muzeja

U petak, 30. siječnja 2015. godine Grad Pula će se priključiti još jednoj, desetoj po redu, manifestaciji Noć muzeja. U bogatom programu pulskih muzeja svatko će biti u mogućnosti pronaći nešto za sebe i to, naravno, potpuno besplatno.

U19 sati u Galeriji Luka i Galeriji MUL u Istarskoj 30, održat će se otvorenje izložbe Slavice Marin -"Morfologija mijena". Riječ je o opsežnijoj izložbi radova velikih formata čije temelje možemo kao i u njenim prethodnim radovima iščitati u tzv. narodnoj umjetnosti i tradicijskoj kulturi uopće u kojoj do izražaja dolaze postupci i vještine oblikovanja bazično prirodnih materijala.Već je poznato da u radovima Slavice Marin tradicionalno pletenje poprima novu dimenziju korištenjem "˜otpada"™ koji umjetničinom voljom i djelovanjem tj. "˜preobražajem svakidašnjeg"™ zadobiva počasni status umjetničkog djela.

Od 18 sati nadalje u Muzeju suvremene umjetnosti Istre moći će se pogledati izložba "Tu smo 4", a u 22 sata svojom će svirkom sve okupljene počastiti Livio Morosin. 

Sveučilišna knjižnica u Puli otvara vrata svojih vrijednih zbirki i ostavština smještenih na više lokacija u gradu. U zanimljivoj muzejskoj avanturi po Puli posjetiteljima predlažu da krenu od  prve, glavne zgrade Knjižnice na Kaštelu, na adresi Herkulov prolaz 1, od kuda će ih djelatnici i volonteri uputiti dalje; na svakoj od šest lokacija prikupljat će se pečati a one koji uspiju sakupiti svih 6 spečata očekuje nagradno godišnje članstvo.

U 18 sati zainteresirane očekuje i otvorenje izložbe "Pattinaggio - povijest koturaljkanja u Puli" kojom Povijesni i Pomorski muzej Istre skreće pažnju na sportsku tradiciju Pule i na dvoranu koja je mjesto okupljanja velikog broja članova lokalne zajednice, a koja je do danas ostala prepoznatljiva kao "Patinađo". Na izložbi se prikazuje prvenstveno povijest koturaljkanja u Puli, tradiciji koja seže od kraja 19.st., o rekreiranju i zabavi, od drvenih kotača tadašnjih koturaljki do ostalih sportova koji se odvijaju u dvorani. Na Izložbi će biti izloženi predmeti iz Zbirki Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, građa koja se nalazi i čuva u koturakljkaškom klubu "Uljanik" Pula, te građe iz privatnih zbirki.

Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca  ponudit će izložbu "1914." čiji je autor Hassan Abdelghani.U užem smislu ona prati stratišta, groblja i nadgrobne fotografije preminulih vojnika, te njihove privatne stvari sačuvane u fundusima memorijalnih centara i muzeja. Na izvedbenoj razini, izložba je zamišljena kao multimedijalni doživljaj na kojem će osim fotografija, biti predstavljen i mozaik ratnih video zapisa, iz arhive vizualnog umjetnika Davida Nikolića. U Galeriji C8 od 19 sati može se pogledati izložba "Anne Frank",  dok će u 19:30 svoja vrata otvoriti Augustov hram izložbom "City Data Future". U 21 sat sve zainteresirane u podzemlju Amfiteatra očekuje rock - blues koncert grupe Small House Brown.

Više o programu Noći muzeja u Puli možete pročitati ovdje.