Novosti

05/02/2015

Radionicom i panel diskusijom do inovacija

U sklopu priprema i organizacije kandidature grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020.ovog utorka u Dnevnom boravku Rojca u Puli održana je radionica na temu "Skrivene inovacije" nakon koje je uslijedila panel diskusija na temu "Društvene inovacije".

Cilj ove radionice i diskusije bio je upoznati prisutne s osnovnim konceptom kandidature Pule te inicirati razmišljanja o razradi konkretnih projektnih ideja. Ova radionica, u organizaciji Grada Pule i uz potporu Saveza udruga Rojca jedna je u nizu radionica u sklopu priprema i organizacije kandidature grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a sve zajedno za cilj imaju pronaći najbolje resurse, započeti proces suradnje i umrežavanja osoba koje poznaju EU fondove, umjetnike, kreativce i menadžere te definirati tridesetak projekata koji bi se pripremili za EU fondove.

Radionicu su vodili i moderirali Jesenka Ricl, predsjednica i osnivačica CroCulTour - Hrvatskog društva kulturnog turizma te Marko Baus, član tima za pripremu kandidature Grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu. Uz njih, u radionici i diskusiji sudjelovali su i Helena Bulaja, međunarodno priznata hrvatska multimedijska umjetnica, Mirna Karzen, osnivačica Social Innovation Lab-a i Matija Raos, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca.

Kulturno kreativni sektor je generator razvoja kreativne ekonomije, a upravo u kreativnoj ekonomiji se javljaju društvene inovacije, uz pomoć kojih različite društvene ideje pronalaze put ka realizaciji i stvaranju dodatne vrijednosti za lokalne zajednice. Prečesto govorimo o "Skrivenim inovacijama" u kulturno kreativnom sektoru pa jedan od ciljeva ove radionice bio je definirati i prepoznati skrivenu inovaciju i pripadajuću društvenu vrijednost koju stvara. Na panel diskusiji koja je slijedila zaključeno je kako nedostaje povezanosti između sektora gospodarstva i kreativne industrije te istaknuta općepoznata činjenica da bez umjetnosti i kulture nema društvenih promjena ni inovativne ekonomije.