Novosti

09/02/2015

U Puli potpisan Sporazum o otpisu dugova najsiromašnijima

Gradonačelnici i predstavnici deset istarskih gradova danas su u Puli potpisali Sporazum o otpisu dugova socijalno najugroženijim građanima. Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima potpisao je gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je istaknuo kako je riječ o izrazito socijalnoj mjeri.. "Drago mi je što su se svi istarski gradovi još jednom solidarizirali i pokazali svoju socijalnu osjetljivost. Draže bi mi, naravno, bilo da socijalno ugroženih građana uopće nema. Ipak, kao i dosad, nastavljamo raditi na tome da se brojka ugroženih smanji", rekao je Miletić.



U ime Vlade RH sporazum je potpisala potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je naglasila kako je trud Grada Pule i Istarske županije na podizanju životnog standarda urodio plodom, istaknuvši kako u Istri živi oko 900 socijalno najugroženijih građana, dok u nekim županijama ta brojka doseže i do 13 000. U Istarskoj županiji potpisivanju dobrovoljnog Sporazuma su pristupila gotovo sva tijela lokalne samouprave. "Ovaj Sporazum nije zakon, već se radi na principu dobre volje i razumijevanja prema građanima koji svoje dugove ne mogu platiti, a riječ je o gotovo nenaplativim dugovima koji su stariji od godinu dana, a neki i po nekoliko godina. Zahvaljujem se Istarskoj županiji i Gradu Puli koji su svojom socijalnom osjetljivošću omogućili novi početak za one koji su se našli u teškim životnim prilikama, što je i cilj ovih mjera", naglasila je Opačić te najavila skoro osnivanje radne skupine koja će istražiti mogućnost novih projekata iste prirode.



Inače, mogućnost otpisa duga mogu ostvariti isključivo oni koji spadaju u socijalno najugroženiju skupinu: građani korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, oni čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva te nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive ni ikakvu drugu imovinu koja može biti prodana. O uspjehu ovoga projekta dovoljno govori i činjenica da je u prvom tjednu potpisivanja Sporazuma oko 75 000 građana u Hrvatskoj zadovoljilo uvjete za otpis dugova, dok je oko 10 500 građana već postalo korisnicima ovih mjera. Njima će se od danas pridružiti i najugroženiji Istrani.