Novosti

10/02/2015

Podrška stavljanju bivših vojnih zona u funkciju razvoja Pule

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule pred pulskim se vijećnicima našlo ukupno 15. točaka dnevnog reda, a kao i uvijek sjednica je započela vijećničkim pitanjima. Vijećnicu Jadranku Černjul (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je hoće li Pulu zadesiti isti scenarij kao i Grad Varaždin koji je privremeno obustavio izvršenje proračuna zbog Vladine porezne reforme na što je pulski gradonačelnik Boris Miletić odgovorio kako je proračun stabilan i njegovo izvršenje za sada nije upitno. "Mjesec dana je naprosto prekratak rok da bi utvrdili realne efekte porezne reforme stoga valja pričekati prvi kvartal nakon čega će se vidjeti jesu li mjere koje smo poduzeli polučili pozitivne rezultate", kazao je Miletić.

Roberto Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upitao je gradonačelnika kada će započeti realizacija projekta ribarske lučice u pulskom akvatoriju te hoće li i kada zaživjeti rekonstrukcija ceste Vodnjan - Pula. Miletić je odgovorio kako će se za tako veliki infrastrukturni projekt uređenja lučice pokušati iznaći sredstva europskih fondova, dok je pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Grada Pule Damir Prhat vezano za Vodnjansku cestu kazao kako su u suradnji s Hrvatskim cestama i samim mještanima dogovoreni svi uvjeti za gradnju te se uskoro očekuje izrada kompletne dokumentacije i rješavanje dozvola.

Prhat je odgovorio i vijećnici Diani Kukić Dasko (IDS-HNS-Zeleni) koju je zanimalo hoće li se u Puli nastaviti gradnja stanova po modelu poticajne stanogradnje, kazavši kako je u Šijani u prostornim planovima ostavljena mogućnost za takav projekt koji će se nastaviti ukoliko se pokaže interes kod samih građana.

Luka Blagović (IDS-HNS-Zeleni) upitao je gradonačelnika o projektu izgradnje putničkog terminala u Puli i planovima nedavno oformljenog posebnog povjerenstva te o aktivnostima revitalizacije bivših vojnih zona u Puli. Miletić je obzanio kako je upravo na tu temu nedavno razgovarao s hrvatskim premijerom Zoranom Milanović koji je otvoreno dao svoju podršku. "Prostornim planovima stvorili smo preduvjet da se na bivšim vojnim zonama, koja su pretežito državna imovina, realiziraju projekti poput putničkog terminala, ali i drugi projekti koji mogu donijeti investicije i radna mjesta koja su potrebna Puli i Istri. Dobili smo kroz te razgovore podršku i vjerujem u njihovu razboritost te da ćemo do ljeta imati opipljivije rezultate", kazao je Miletić.

Vijećnik Mauricio Licul predložio je javnu objavu podataka, odnosno troškova i kriterija o projektu kandidiranja Pule za europsku prijestolnicu kulture vrijednom 800 tisuća kuna, na službenim internetskim stranicama, što je pulski gradonačelnik i prihvatio te je dodao kako je osnovni cilj kandidiranja Pule za europsku prijestolnicu kulture da se putem različitih programa u kulturi doprinese višem životnom standardu građana.

Dejan Janković (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) pitao je koji su kriteriji za financiranje udruga i nacionalnih manjina na što je Miletić odgovorio kako je temeljni uvjet da udruge jave na javni poziv za dobivanje sredstava. "Osim toga, postoje i određene obaveze, jedna od njih je i dostavljanje izvješća o utrošenim proračunskim sredstvima, jer u suprotnom gube pravo na financiranje, a ista pravila vrijede za sve, bilo da je riječ o nacionalnim manjinama ili pak udrugama", kazao je Miletić.

Osim što su sinoć donijeli program rada Gradskog vijeća za 2015. godinu, vijećnici su donijeli odluku o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za polaganje i održavanje kanalizacijskih cijevi za podmorski ispust Valkane i za preljev crpne stanice Valsaline. Izglasana je i odluka o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Pulaparking d.o.o. te odluka o izradi izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Pule i izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Pule.Vijećnici su na kraju raspravljali i o dvjema interpelacijama vijećnika oporbe o otvaranju rasprave i donošenju Zaključka u vezi cijena usluga u vrtićima kojima je osnivač Grad Pula te one u vezi ostvarivanja prava na besplatni prijevoz učenika iznad standarda utvrđenog Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Miletić je zaključio raspravu ustvrdivši kako će se u dogovoru i dijalogu s roditeljima donijeti kvalitetne odluke te da je najmlađima, kao i ljudima treće životne dobi, potrebna najveća pažnja.