Novosti

17/02/2015

Mještanima Valmada predstavljen projekt Islamskog centra u Puli

Predstavljanje idejnog projekta Islamskog centra u Puli za mještane Valmada održano je jučer u Komunalnoj palači u Puli. Predstavljanju koje je održao Arhitektonski Dizajn Biro studio iz Zagreba, uz gradonačelnika grada Pule Borisa Miletića i predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, nazočili su i predstavnici Islamske zajednice Pule i Hrvatske, glavni imam Esad ef. Jukan i muftija Aziz ef. Hasanović.



Pulski gradonačelnik uvodno se zahvalio građanima na iskazanom interesu, pozvao na dijalog te nadodao kako je ova prezentacija prvi korak u komunikaciji s građanima od kojih želi čuti mišljenja, prijedloge i sugestije istaknuvši kako se nada da će ovom prilikom svi zainteresirani dobiti odgovore na svoja pitanja te kako će zajedno pobiti eventualne predrasude. Nadodao je kako u Puli živi oko 5.000 građana islamske vjeroispovijesti koji, kao i pripadnici drugih vjerskih zajednica, zaslužuju adekvatno mjesto za molitvu i aktivnosti svoje zajednice.

Muftija Aziz ef. Hasanović kazao je kako se Hrvatska, a posebno Istra, često ističu kao jedan svijetli primjer uređenih odnosa i konzistencije življenja. Kako je istaknuo izgradnjom Islamskog centra svim građanima Pule, ne samo pripadnicima islamske zajednice, bit će pružena jedna dodatna vrijednost, jer ovdje nije riječ samo o klasičnom mjestu za molitvu već o centru s brojnim sadržajima. Usporedio je ovaj centar s onim u Zagrebu čija je izgradnja imala pozitivan utjecaj na cijelo naselje gdje su se stambene zgrade s vremenom gradile se sve bliže samom centru, pripadajući park služi kao mjesto okupljanja stanovnika, restoran u sklopu centra okuplja mnoge Zagrepčane, a u vrtiću koji se tamo nalazi od ukupno stotinjak djece, njih šezdeset nisu pripadnici islamske zajednice. Napomenuo je i kako je Arhitektonski Dizajn Biro, koji je odnio pobjedu na natječaju za Pulski islamski centar, izradio sličnu građevinu u Rijeci za koju je osvojio brojne nagrade.

Nakon Prezentacije idejnog projekta uslijedila su pitanja građana. Zaključeno je kako mještani nemaju ništa protiv idejnog projekta Islamskog centra i građevine kao takve, koja reinterpretira islamsku tradicionalnu gradnju na moderan način koji se uklapa u istarski brdoviti krajolik. Međutim, istaknuti su problem postojeće infrastrukture za koju kako kažu, neće moći podnijeti teret pojačanog prometovanja te su kao neke od problema naveli nedostatak parkirnih mjesta u naselju te kako smatraju nezadovoljavajućih pristupnih cesta.