Novosti

20/02/2015

Slovenski ministar u posjeti Puli

Danas su se u prostorijama Slovenskog doma u Puli susreli slovenski ministar za prekogranične i iseljene Slovence Gorazd Žmavc, zamjenica župana istarske županije Giuseppina Rajko te pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

U ime gradonačelnika Grada Pule prisutne je pozdravio pročelnik Matić koji je istaknuo kako je Slovenska nacionalna manjina malobrojna, u usporedbi s drugim manjinama,  ali izuzetno aktivna. "Pula osim na području kulture sa Slovenijom surađuje i kroz razne europske projekte poput projekta DIVA kojega je Grad Pula zajedno s Gradom Koprom, Umagom i Buzetom te Županijom kandidirao u sklopu programa IPA", istaknuo je Matić te kazao kako je vidljiv i porast slovenskih turista u Istri, čemu su uvelike potpomogli dobrosusjedski odnosi. 

Giusepina Rajko slovenskom je ministru zaželjela dobrodošlicu u Istru, županiju koja njeguje i razvija multikulturalnost i održava dobru suradnju sa susjednom Slovenijom.

Ministar Gorazd Žmavc po prvi je puta posjetio pulski Slovenski dom, te je kazao kako je zadovoljan potporom koju Istarska županija i Grad Pula pružaju slovenskoj nacionalnoj manjini. Nadodao je kako njegov posjet ima za cilj osnažiti međuregionalnu suradnju te uspostaviti temelje za daljnju suradnju na području gospodarstva, turizma, ali i veće razmjene studenata.