Novosti

23/02/2015

Otvorena izložba "Nikada i nigdje više"

Danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorena izložba pod nazivom "Nikada i nigdje više" čija je glavna tema holokaust i osobe s invaliditetom.

Izložbu su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Društvo multiple skleroze Istarske županije. Predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije Snježana Raić pozdravila je okupljene te ukratko objasnila kako su fokus ove izložbe bile osobe s fizičkim i psihičkim teškoćama koje se u doba nacističkog režima posebno brutalno progonilo, a jednako tako i žene nad kojima je vrlo često vršena prisilna sterilizacija. "Osobe s invaliditetom u logorima često su odabirane za provođenje medicinskih eksperimenata ili postali žrtvama eutanazijskih programa" podsjetila je Raić rekavši kako je stoga upravo Auschwitz bio mjesto terenskog izleta Društva multiple skleroze.

Ova je izložba otvorena pod pokroviteljstvom Grada Pule u čije je ime otvorenju prisustvovala pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović. "Nije na odmet prisjetiti se koliko smo kao društvo napredovali u posljednjih osamdeset godina, prije svega kako bismo naučenu lekciju jako dobro zapamtili i ne ponovili strahote koje su na ovoj izložbi prezentirane. Isto tako, u znak poštovanja potrebno je prisjetiti se svih onih koji su te strahote prošli osobno" rekla je Krizmanić Marjanović.

Izložba "Nikada i nigdje više" otvorena je od danas pa do 28. veljače 2015. godine.