Novosti

18/03/2015

Poetski performans "Ja samo želim da me noćas netko voli" u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Dio programa ovogodišnjeg Mjeseca frankofonije u Knjižnici poetski je performans "Ja samo želim da me noćas netko voli" Kazališta Dr. Inat koji će biti održan u četvrtak, 19. ožujka 2015. u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39).

Stihove koji se nalaze u antologijama najljepših ljubavnih pjesama kazivat će Lučana Šamšalović (na francuskom jeziku), Gordana Trajković, Davorka Smoljanić, Sabina Aličić, Vlado Butković, Sead Gavranović i Tina Širec Džodan. Režiju potpisujuKazalište Dr. Inat i Snježana Akrap Sušac, uz mentorstvo Branka Sušca, ton-majstor bit će Marko Jovanović,dok je za rasvjetu zadužen Marko Bolković. Ulaz je slobodan.

Poetskim performansom "Ja samo želim da me noćas netko voli" u Knjižnici će ujedino biti obilježen Međunarodni dan poezije. S ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije UNESCO je 21. ožujka proglasio Svjetskim danom poezije. Prema podacima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-ovog službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenom. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.