Novosti

23/03/2015

Međunarodni dan čitanja Tolkiena

Tradicionalni Međunarodni dan čitanja Tolkiena u srijedu, 25. ožujka 2015. prvi put će biti obilježen i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, gdje će obožavatelji tog pisca imati priliku čitati ulomke iz njegovih djela.

Program čitanja naglas započinje u 18 sati u Čitaonici dnevnog tiska Središnje knjižnice, a pratit će ga vizualne animacije u duhu Tolkiena. U programu će sudjelovati članice čitateljskog kluba KLjuČ, učenici Gimnazije Pula i svi zainteresirani ljubitelji djela tog pisca.

Program je otvorenog tipa pa se mogu pridružiti i ostali posjetitelji i pročitati publici svoj omiljeni ulomak iz nekog Tolkienova djela, a oni najhrabriji mogu izvaditi iz ormara kostime koje ljubomorno čuvaju, i postati Frodo, Bilbo, Aragorn, Gandalf ili Galadriel. Dan čitanja Tolkienovih djela (Tolkien reading day), kojim se obilježava književno stvaralaštvo oca suvremene fantastike, u svijetu se obilježava već trinaestu godinu.

Otkako je Hobit engleskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena objavljen godine 1937., naraštaji čitatelja pošli su tragom Bilba Bagginsa u Međuzemlje i otkrili najznamenitiji svijet suvremene fantastike, dok je njegov nastavak, trilogija Gospodar prstenova, u anketi londonskoga Timesa proglašen najomiljenijim djelom 20. stoljeća.

O trajnoj popularnosti Tolkienovih djela svjedoči i globalni uspjeh ekranizacije romana u režiji Petera Jacksona, nastaloj prema književnom predlošku Gospodar prstenova. To je ujedno i najnagrađivanija trilogija u povijesti američke filmske akademije s sa čak sedamnaest osvojenih Oscara. Jacksonov najnoviji film Hobit: Neočekivano putovanje zasad je zaradio više od milijardu dolara na svjetskim kinoblagajnama.