Novosti

24/03/2015

Pulski obalni kolektor i službeno pušten u rad

Pulski obalni kolektor krenuo je s radom danas, točno u podne. Zajedničkim simboličnim okretanjem sklopke, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, direktor gradskog poduzeća Pragrande d.o.o. Igor Stari i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić pustili su u rad novi obalni kolektor zbog kojeg će Pulski zaljev od sada biti još ljepši i čišći. Označen je tako kraj višegodišnjeg i višemilijunskog projekta čiji je glavni cilj bila sanacija kanalizacijske odvodnje u Pulskom zaljevu.

"Kada smo prije devet godina krenuli u ovaj projekt rekli su mi da je izgradnja kolektora nemoguća. Drago mi je da danas stojimo upravo ovdje i dokazujemo da je radom i trudom sve ostvarivo", rekao je Miletić podsjetivši kako je izgradnja obalnog kolektora bila osnovni preduvjet za ostvarivanje dugo željenog cilja - vraćanja Pule životu na moru. Sve do nedavno u pulsku luku izravno se izlijevalo preko 5000m3 nepročišćenih otpadnih voda dnevno bez ikakvog pročišćavanja, što odgovara količini od oko 500 kamiona cisterni. Izgradnjom kolektora smanjilo se onečišćenje mora, zaštićeni su pulski bunari pitke vode i poboljšana je efikasnosti sustava odvodnje.

Igor Stari podsjetio je okupljene na faze u kojima su radovi tekli. "Do izgradnje obalnog kolektora postojala su 42 izravna ispusta kanalizacije u more raspoređena od Valelunge na sjeveru, do zaljeva Tvornice cementa na jugu. Dio tih ispusta je saniran, dio potpuno zatvoren. Posljednja i najzahtjevnija dionica sustava odvodnje u sklopu obalnog kolektora bila je dionica kolektora Riva, dovršenog ove zime", rekao je Stari zaključivši kako će višegodišnje opterećivanje zatvorenog pulskog zaljeva onečišćenjima iz sustava odvodnje u potpunosti postati dio prošlosti. Do dovršetka kolektora Riva sanirano je 19 ispusta kanalizacije u more, a sanacija je preostala za samo dva i to za kanal Pragrande i Tivoli, te se i njihovo eliminiranje očekuje u vrlo kratkom roku, kroz sufinanciranje iz EU fondova.

Za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Pule utrošeno je 241,3 milijuna kuna, od čega je najveći dio, 127,7 milijuna, osigurano kroz Projekt zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima - Jadranski projekt, čiji su osnivač Hrvatske vode. Stručna i financijska podrška Jadranskog projekta, uz sredstva Proračuna Republike Hrvatske, HBOR-a, MEIP-a i vlastitih ulaganja investitora komunalnog društva Pragrande d.o.o., doveli su Pulu do uspješnog dovršetka ovog dugogodišnjeg projekta.