Novosti

27/03/2015

Pula se priključila akciji Sat za planet zemlju

Grad Pula će se i ove godine uključiti u akciju Sat za planet Zemlju simboličnim gašenjem rasvjete na Areni i to u subotu, 28. ožujka od 20.30 do 21.30 sati. Sat za planet Zemlju održava se devetu godinu zaredom, a riječ je o najvećoj volonterskoj akciji na svijetu koja je ove godine posvećena je klimatskim promjenama.

Ove godine u akciji će sudjelovati 172 zemlje,  svjetla će se ugasiti u više od 7000 gradova, a u mrak će utonuti čak 37 znamenitosti među kojima će se naći i pulska Arena. Ovim činom Pula će postati dijelom globalne mreže gradova koji su na jedan sat isključili dio svoje javne rasvjete. Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo, a ovogodišnja akcija posvećena je klimatskim promjenama.

Sat za planet Zemlju globalni je događaj kojeg organizira WWF (World Wide Fund for Nature). Sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja, a u Hrvatskoj je isto učinilo 58 gradova.

Povodom ovogodišnjeg Sata za planet Zemlju Svjetski fond za prirodu Adria objavio je nagradni fotografski natječaj pod nazivom "Ostavi trag za Zemlju", pozvavši sve fotografe, amatere i profesionalce, da naprave takozvanu "light trail" fotografiju kako bi na neobičan način dokumentirali svoj doživljaj ove globalne akcije. Natječaj je otvoren do 29. ožujka, a u njemu sudjeluje svaka fotografija objavljena na zidu Facebook profila Svijetski fond za prirodu Adria, s time da će najboljima biti proglašene one fotografije s najviše lajkova.

Pozivaju se svi građani Pule da se okupe uz Arenu te da u svojim domovima u znak podrške ovoj akciji ugase rasvjetu na sat vremena.