Novosti

09/04/2015

Drugi nagradni likovni natječaj "Bloomsday u Puli"

Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s udrugom Bloomsday Croatia provodi drugi likovni natječaj pod nazivom "Bloomsday u Puli".

Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju svog kolosalnog romana "Uliks", a ove se godine navršava 110 godina otkako je u svom dobrovoljnom izgnanstvu živio u Puli (od listopada 1904. do svibnja 1905.).

Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli već tradicionalno obilježava čitanjem romana "Uliks" naglas te izložbama, tribinama, predavanjima, skupovima i ostalim programima.
Cilj ovog likovnog natječaja promicanje je knjige i čitanja te povezivanje književnih djela s poviješću i kulturnim nasljeđem Pule i Istre; poticanje na promišljanje o jednom od važnih razdoblja u europskoj književnosti i povijesti općenito, pronalaženja i razumijevanja tih karakteristika u vlastitoj okolini te buđenja svijesti o pripadnosti određenoj lokalnoj zajednici, regiji,državi, Europi i općenito svijetu.


Gradska knjižnica i čitaonica Pula u povodu obilježavanja Bloomsdayja objavljuje natječaj za najbolje likovno rješenje u dvije starosne kategorije: A) učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola grada Pule na temu "Mačak i vrag" te B) učenici srednjih škola Istarske županije na temu "1905. - Sretan put, Mr. Joyce". Nagrade za najbolje radove također će biti dodijeljene po kategorijama.


Natječaj je otvoren od 10. travnja 2015. do 30. svibnja 2015. godine, a uvjete natječaja kao i nagrade možete vidjeti ovdje.