Novosti

22/04/2015

Davor Rostuhar u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

U petak, 24. travnja 2015. u 18 sati u Središnjoj knjižnici gostuje Davor Rostuhar koji će održati multimedijalno putopisno predavanje i predstaviti svoju novu knjigu "U zemlji zmaja".

Rostuharovo putovanje po Butanu brojkama se može opisati kao: 35 dana u Butanu, 21 dan pješačenja, 320 kilometara Himalaje, od toga 210 iznad 4.000 metara, 10 visokih prijevoja, 5 iznad 5.000, 15.000 metara uspona, jedna ispisana bilježnica, nijedan žulj, nijedna ozljeda, nijedan problem. Sve ono između njih, nemjerljivo i neprocjenjivo, sadržano je u novoj zanimljivoj knjizi iskusnog lovca na kulture koje nestaju.

"Tko su Butanci? Kako su se prilagodili izlasku iz tisućljetne izolacije? U kojoj su mjeri sačuvali egzotičnu himalajsku tradiciju? Kako pisati poeziju ako su ti prsti smrznuti? Može li se uopće napisati nešto čega nema već na internetu? To su samo neka od pitanja koja Rostuhar postavlja u svojoj novoj knjizi i u svom novom multimedijalnom predavanju. Odgovor na njih izlaže u formi stiha, slikovito ili izravno, kako već slučaj zahtijeva, ne libeći se kritizirati ono što polako polazi po zlu kao ni pohvaliti ono pred čim zastaje zadivljen. "Navuci cipele dugoprugašice, stavi u ruksak ono najnužnije i kreni u planinu", savjetuje nam Rostuhar u jednoj od pjesama svoje zbirke koja živopisno i informativno, kao i u dosadašnjim njegovim proznim djelima, donosi priču o Butanu, nepoznatoj i tajanstvenoj zemlji Dalekog istoka, koju je prošao - pješice."

Slobodni fotograf i pisac Davor Rostuhar proputovao je više od 60 zemalja svijeta, putovao je motociklom od Zagreba do Capetowna po istoku afričkog kontinenta, uspeo se do najvišeg vulkana u tropima (vrh Coropuna u Peruu), prešao Saharu na motociklu i hodao 130 kilometara kroz zemlju naroda Dogon, proveo tri mjeseca u najzabačenijim područjima Zapadne Papue u Indoneziji, prošao kroz netaknutu džunglu parka Madidi u Boliviji pješice i na indijanskoj splavi, putovao biciklom od Zagreba do Egipta..., a svoja je putovanja pretočio u pet knjiga te više od 100 reportaža i 5.000 fotografija u raznim tiskovinama (National Geographic Hrvatska, Meridijani, Geo, Playboy, Večernji list, Vjesnik, Globus"¦). Dosad je uz "U zemlji zmaja objavio još četiri knjige: Degustacija slobode" (2012.), "Džungla" (2009.), "Na putu u skrivenu dolinu" (2006.) i "Samo nek"™ se kreće" (2003.). S dvojicom kolega osnovao je Klub za ekspedicionizam i kulturu koji se bavi organiziranjem ekspedicija u najzabačenije zakutke svijeta te prezentiranjem svjetskih kultura u Hrvatskoj.