Novosti

30/04/2015

Položeni vijenci na spomenik palim radnicima

Danas je u jutarnjim satima započelo obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, i to budnicama na Stoji, Verudi, Vidikovcu, Koparskoj ulici i  Trgu na mostu nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na trgu Portarata.

Vijence su položili zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin i predstavnici sindikata, a svojom glazbom pratio ih je zbor "Lino Mariani" i Puhački orkestar grada Pule. Minutom šutnje odana je počast četvorici radnika koji su prije točno 95 godina ubijeni u radničkim prosvjedima na kojima je i ranjeno preko stotinu prosvjednika.

"Oni koji zaboravljaju svoju povijest osuđeni su na to da je ponavljaju, stoga smo mi danas upravo ovdje, odajemo počast palim radnicima uz poruku da ih nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da se takva tragedija opet ponovi" rekao je Radin. S njim su se složili i predstavnik Saveza samostalnih sindikata Slobodan Kapor, te Denis Buršić iz Sindikata državnih službenika, dok se predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić u svome govoru dotaknuo teškog položaja radnika današnjice. "Pitanje radničkih prava danas je aktualno jednako kao i prije stotinu godina" napomenuo je Bulić.